Kilogram jagoda na pijaci luksuz za građane Ilustracija
14. maj 2013. u 20:00
Kilogram jagoda na pijaci luksuz za građane
0


Ponuda sezonskog voća i povrća na tržnici je dobra, ali su cijene visoke pa, kako navode trgovci, kupci čekaju pojeftinjenje, pišu Nezavisne.

Za kilogram jagoda potrebno je od  3 do 5 KM, dok je po gajbi kilogram od 3,20 do 4 KM. Za kilogram trešanja potrebno je izdvojiti oko 5 KM, a prodaja na gajbe košta od 4 do 4,50 KM po kilogramu. Ove godine, kako navode proizvođači, prodaja je najlošija u odnosu  na prethodne.

"Ljudi nemaju para ni za kilogram jagoda. Prodajem uglavnom po pola kilograma, jer danas je bogat onaj ko ima para da sebi priušti više", rekao je jedan od trgovaca.

Kupci navode kako obiđu cijelu pijacu tražeći najnižu cijenu, ali ni tada ne mogu da sebi priušte više od pola kilograma sezonskog voća.

Novčanik ne prati sezonu

Trgovci ističu da i oni imaju mnogo troškova i da gotovo nemaju zarade, ali kupcima je i to preskupo, pa se još prodaju banane i jabuke, koje su jeftinije, bez obzira na to što je stiglo sezonsko voće. Banane koštaju 1,50 KM za kilogram.

Što se tiče povrća, najviše se kupuje mladi luk, koji košta oko 2 KM, kupus oko 1,30, krastavci i paradajz su i do 3,50 KM po kilogramu.

Tržnica je prepuna i sadnica, od kojih se najviše traže paprika, paradajz, krastavac, kupus i tikvice. Kako kažu trgovci, ove godine se manje i sije jer su sadnice skupe, tako da više domaćinstava sakupi novac za jednu gajbu sadnica, jer im je jeftinije.

 

Radiosarajevo.ba

Smatrate li da je opravdano da GRAS podigne kredit od 50 miliona KM?

Nije opravdano, novac im treba samo da pokriju dugovanja
Ne znam
Opravdano je, iskoristit će to za poboljšanje usluga