Stražište: Skloniti spomenik ili brisati riječ 'genocid' Stražište
04. mart 2013. u 14:55
Stražište: Skloniti spomenik ili brisati riječ 'genocid'
0


Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Višegrad Bilal Memišević vodi intenzivne aktivnosti da bi se postiglo kompromisno rješenje za spomenik na mezarju Stražište, a za koji je nadležna općinska služba izdala nalog da se ukloni, jer je u tekstu na spomeniku sporna riječ genocid, piše Fena.

Memišević je imao sastanak s načelnikom Općine Višegrad Slavišom Miškovićem. Dogovoreno je da i jedna i druga strana ulože maksimum napora da se prevaziđe problem u vezi sa spomen-obilježjem u mezarju Stražište. 

"Prema onom što sam čuo od načelnika Miškovića u skorije vrijeme oni neće posezati za izvršenjem sudske presude koja nalaže fizičko uklanjanje spomenika", kazao je agenciji Fena Memišević.

Memišević kaže da  je podršku iskazala Islamska zajednica, Rijaset i Vakufska direkcija kako  ne bi spomenik bio porušen, a da se o spornom tekstu dogovara i pregovara i dodaje da "konačno rješenje nije na pomolu, ali je dogovoreno da će to biti prevaziđeno, odnosno da će i jedna i druga strana napraviti određene ustupke".

Na današnjem sastanku u Vakufskoj direkciji, kaže Memišević, dogovoreno je da će Islamska zajednica biti samostalna na implementaciji i realizaciji ovog projekta i zaštiti podignutog spomen-obilježja. Iz ovog projekta bit će isključeno Udruženje "Ćuprija", koje je bilo suimplementator.

Vlasti Višegrada su u više navrata isticale da je na spomeniku sporna isključivo riječ "genocid".

"Srpska strana osporava riječ genocid. O tome smo otvorili diskusiju i ja sam se od petka do danas bavio i presudama koje su dobili ratni zločinci osuđeni u Haškom tribunalu i na Sudu BiH. Imamo takvih osam presuda i tri su u postupku. One su uglavnom za masovna ubistva, progon, istrebljenja, a u pravnoj terminologiji to se definiše kao zločin protiv čovječnosti. 

Ako bude došlo do zamjene te riječi to će ustvari biti ono što je u tim pravnim okvirima. A ako se u tom smislu nešto promijeni, za godinu-dvije, tri ili pet najmanji je problem mijenjati riječ", istakao je Memišević.

Za Bošnjake i bošnjačke žrtve mnogo je bitnije da spomen-obilježje ostane na svom mjestu i da ono na neki način bude simbol za početak izgradnje memorijalnog centra Stražište u Višegradu, rekao je Bilal Memišević.

Urbanističko-građevinska inspektorica Općine Višegrad Ljiljana Ćiković naložila je uklanjanje spomenika ubijenim i nestalim Bošnjacima u Višegradu, a koji je prije devet mjeseci otkriven na gradskom mezarju Stražište.

Ovakva odluka donesena je nakon što je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a odbilo žalbu Medžlisa Islamske zajednice Višegrad na rješenje kojim se traži da se ukloni  postavljeni spomenik žrtvama na mezarju "Stražište".

Radiosarajevo.ba

Vjerujete li da će uskoro početi obnavljanje Sarajevske žičare?

Ne znam
Ne vjerujem
Vjerujem