Britanski parlament podržao istospolne brakove
05. februar 2013. u 21:45
Britanski parlament podržao istospolne brakove
0

Poslanici britanskog parlamenta u utorak su usvojili prijedlog zakona o istospolnim brakovima u Engleskoj i Walesu, uprkos protivljenju desetaka konzervativnih poslanika.

Donji dom parlamenta glasao je u korist Prijedloga zakona o braku (istospolnih parova) sa 400 glasova za i i 175 protiv, s većinom od 225 glasova, na kraju cjelodnevne rasprave o prijedlogu, prenosi BBC.

Francuska vlada je prije tri dana ozakonila istospolne brakove u ovoj zemlji.

Premijer David Cameron opisao je usvajanje prijedloga kao "značajan korak naprijed" u jačanju društva.

Smatra se da je oko 140 konzervativnih poslanika glasalo protiv prijedloga zakona.

Bivši ministar za djecu i konzervativni poslanik Tim Loughton izjavio je za BBC kako vjeruje da je "140 ili otprilike toliko" njegovih stranačkih kolega glasalo protiv prijedloga, "skupa s malom grupom laburističkih poslanika i četiri poslanika Liberalnih demokrata".

Zamjenik premijera i čelnik Liberalnih demokrata Nick Klegg izjavio je:

"Iskreno vjerujem da ćemo današnji dan smatrati istorijskim za jednakost u Britaniji. Večerašnje glasanje pokazalo je da se Parlament veoma snažno zalaže za ravnopravnost brakova. Bez obzira ko ste i koga volite, svi smo mi jednaki. Brak je pitanje ljubavi i odanosti, i on se ne bi trebao uskraćivati ljudima samo zato što su homoseksualci. Liberalni demokrati dugo se zalažu za jednakost brakova. To je stranačka politika i ponosan sam što su Liberalni demokrati kao dio koalicijske vlade omogućili da se to desi".

Poslanicima je omogućena sloboda glasanja o prijedlogu, što znači da im nije naređeno da glasaju za ili protiv po stranačkom nalogu.

Njihova odluka da podrže prijedlog zakona u drugom čitanju značajna je, jer su oni odobrili zakon u principu. Prijedlog zakona sada će proći kroz detaljnije parlamentarne procedure.

I čelnik opozicije Ed Miliband pozdravio je usvajanje prijedloga zakona, rekavši da je današnji dan označio važan korak naprijed u borbi za ravnopravnost u Britaniji.

 

Fena/Radiosarajevo.ba

Vjerujete li da će uskoro početi obnavljanje Sarajevske žičare?

Ne znam
Ne vjerujem
Vjerujem