Britanski parlament podržao istospolne brakove
05. februar 2013. u 21:45
Britanski parlament podržao istospolne brakove
0

Poslanici britanskog parlamenta u utorak su usvojili prijedlog zakona o istospolnim brakovima u Engleskoj i Walesu, uprkos protivljenju desetaka konzervativnih poslanika.

Donji dom parlamenta glasao je u korist Prijedloga zakona o braku (istospolnih parova) sa 400 glasova za i i 175 protiv, s većinom od 225 glasova, na kraju cjelodnevne rasprave o prijedlogu, prenosi BBC.

Francuska vlada je prije tri dana ozakonila istospolne brakove u ovoj zemlji.

Premijer David Cameron opisao je usvajanje prijedloga kao "značajan korak naprijed" u jačanju društva.

Smatra se da je oko 140 konzervativnih poslanika glasalo protiv prijedloga zakona.

Bivši ministar za djecu i konzervativni poslanik Tim Loughton izjavio je za BBC kako vjeruje da je "140 ili otprilike toliko" njegovih stranačkih kolega glasalo protiv prijedloga, "skupa s malom grupom laburističkih poslanika i četiri poslanika Liberalnih demokrata".

Zamjenik premijera i čelnik Liberalnih demokrata Nick Klegg izjavio je:

"Iskreno vjerujem da ćemo današnji dan smatrati istorijskim za jednakost u Britaniji. Večerašnje glasanje pokazalo je da se Parlament veoma snažno zalaže za ravnopravnost brakova. Bez obzira ko ste i koga volite, svi smo mi jednaki. Brak je pitanje ljubavi i odanosti, i on se ne bi trebao uskraćivati ljudima samo zato što su homoseksualci. Liberalni demokrati dugo se zalažu za jednakost brakova. To je stranačka politika i ponosan sam što su Liberalni demokrati kao dio koalicijske vlade omogućili da se to desi".

Poslanicima je omogućena sloboda glasanja o prijedlogu, što znači da im nije naređeno da glasaju za ili protiv po stranačkom nalogu.

Njihova odluka da podrže prijedlog zakona u drugom čitanju značajna je, jer su oni odobrili zakon u principu. Prijedlog zakona sada će proći kroz detaljnije parlamentarne procedure.

I čelnik opozicije Ed Miliband pozdravio je usvajanje prijedloga zakona, rekavši da je današnji dan označio važan korak naprijed u borbi za ravnopravnost u Britaniji.

 

Fena/Radiosarajevo.ba

Za koga biste glasali da su izbori danas?

Bakir Izetbegović
Mladen Ivanić
Dragan Čović
Fahrudin Radončić
Emir Suljagić
Bakir Hadžiomerović
Sefer Halilović
Mustafa Cerić
Džebrail Bajramović
Mirsad Kebo
Halil Tuzlić
Adil Žigić
Željka Cvijanović
Goran Zmijianjac
Martin Raguž
Živko Budimir
Anto Popović