'Fleksibilnost i politička volja su neophodni u Mostaru' Roderick Moore
'Fleksibilnost i politička volja su neophodni u Mostaru'
03. februar 2013. u 17:04


Razuman i širok kompromis koji ne predstavlja prijetnju ni za jedan konstitutivni narod ili grupu može se postići u Mostaru ako politički lideri pokažu fleksibilnost i političku volju, napisao je prvi zamjenik visokog predstavnika Roderick Moore u kolumni koja je danas objavljena u Dnevnom avazu, saopćeno je iz OHR-a, prenosi Fena.

Takav kompromis bi okončao „lagano propadanje grada“ i omogućio da se građani i političari „usredsrede na one stvari koje su bitne“, uključujući posao, škole i sigurno neposredno okruženje, napisao je Moore.

"Mi želimo da osiguramo da Mostarci budu u mogućnosti da izaberu svoje lidere na izborima kao što su svi drugi građani u ovoj zemlji to učinili u oktobru mjesecu", napisao je ambasador Moore.

"I želimo da osiguramo da se poštuje vladavina prava", dodao je.

Naglasio je da, iako većina stranaka koje predstavljaju građane Mostara sada konstruktivno sarađuje u traženju kompromisnog rješenja, dvije glavne stranke su blokirale napore u traženju rješenja za probleme grada - a samim tim i probleme građana.

"One ustrajno ostaju pri nerealnim stavovima koji nemaju vjerovatnu šansu da budu usvojeni od strane domaćih institucija", napisao je.

Ambasador Moore je pozvao sve stranke da se fokusiraju na postizanje sveobuhvatnog političkog kompromisa koji poštuje odluke Ustavnog suda.

"U sklopu takvog kompromisa sva ova pitanja, uključujući finansiranje Grada, bi se mogla dogovoriti. Ukoliko se stranke potpuno i iskreno ne posvete naporima da se pronađe takav kompromis, podjele i tenzije u Mostaru bi se mogle dodatno produbiti", upozorio je.

Ambasador Moore je ponovio stalnu opredijeljenost međunarodne zajednice da pomogne svim akterima u Mostaru da se pronađu rješenja, ali da bi ovo uspjelo, naglasio je, „naši domaći partneri moraju pokazati da posjeduju političku volju i fleksibilnost da okončaju krizu.“ 

Radiosarajevo.ba

comments powered by Disqus

U različitim nivoima vlasti većinom će koalirati:

SDA I DF
DF i SBB
SDA I SBB
Ništa od navedenog
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 168556 [title] => 'Da svi budu malo više Bosanci': Na današnji dan umro je Alija Izetbegović [image] => /upload/images/HARD_BIH_2013/Alija_Izetbegovic_627_344.jpg [popularity_level] => 4061 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 168568 [title] => Unuka Alije Izetbegovića: 'U kući je bio običan dedo i skroman čovjek' [image] => /upload/images/Metromahala_RAZNO%202013/Emina_Berberovic_AA_1.jpg [popularity_level] => 3766 ) [2] => stdClass Object ( [id] => 168581 [title] => FOTO: Veliki broj ljudi odao počast Aliji Izetbegoviću [image] => /upload/images/HARD_BIH_2013/INSTITUCIJE/Izet_15.jpg [popularity_level] => 1184 ) [3] => stdClass Object ( [id] => 168461 [title] => Hatidža Mehmedović: Umjesto da grade povjerenje, oni grade krstove [image] => /upload/images/HARD_BIH_2013/krst_kod_srebrenice.jpg [popularity_level] => 592 ) )