Popnite se na Sahat-kulu, jedini sat u svijetu koji mjeri vrijeme 'a la turca'

Radiosarajevo.ba
Popnite se na Sahat-kulu, jedini sat u svijetu koji mjeri vrijeme 'a la turca'
YouTube / Prtscr
Za vrijeme osmanske vladavine u Bosni i Hercegovini izgrađena je 21 sahat-kula, a među najpoznatijim, najljepšim i najvećim je sarajevska.

Sahat-kula jedan je od najreprezentativnijih simbola Sarajeva.

Podizanje Sahat kule u Sarajevu naložio je Gazi Husrev-beg koji je, između ostalog naložio podizanje džamije, medrese, biblioteke, bezistana... 

Prvi pisani trag o Sahat kuli datira iz 17. stoljeća. Kula ima 76 drvenih stepenika, poredanih u kvadratnom nizu, po kojima se penje muvekit jednom sedmično da podesi vrijeme. Muvekithanau dvorištu Gazi Husrev-begove džamije podignuta je 1859 godine.

U haremu Begove džamije stoji i ekran koji očitava vrijeme namaza po srednjeevropskom vremenu, usklađeno sa takvimom.

Obnovljena je nakon upada austrougarskih snaga predvođenih Eugenom Savojskim koji su spalili grad. Neposredno pred austrougarsku okupaciju dozidan je gornji dio kule, a do tada je na kuli bio samo jedan otvor prema dvorištu Begove džamije koji se i danas vidi. Prilikom dozidavanja, postavljen je novi sat, kojeg su iz Londona 1874. godine donijeli sarajevski trgovci Hašimaga Glođo i Mehaga Hadžikapetanović.

Sat na sarajevskoj Sahat-kuli jedini je javni sat u svijetu koji mjeri lunarno vrijeme (a la turca). To je vrijeme po kojem se ravnaju islamske molitve. Prema ovom satu smjena da na i noći se dešava u momentu zalaska sunca, u vrijeme akšam namaza za muslimane, kada sat pokazuje 12 sati.

Od 1967. godine, pa do danas o Sahat-kuli brine Mensur Zlatar.

Uživajte u videoprilogu sa Sahat-kule koji nam je poslao Hamza Moro:

Da li ste znali?

U sarajevskom naselju Vrat­nik, uz Bijelu džamiju (džamiju Divan-katiba Hajdar-efendije), 1874. godine izgrađena je nova sahat-kula od drvenog ma terijala. U nju je smješten stari sat s Gazi Husrevbegove sahat-kule. Ta sahat-kula radila je do izgradnje stare kasarne, koja je stajala na mje­stu današnje Jajce kasarne. Sahat kula je bila prilično visoka, te se stanovništvo pribojavalo kako će je jak vjetar oboriti, te je 1890. godine oborena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije