Olimpijada u Riju za pamćenje: Prve medalje, hidžab i ljudskost

Radiosarajevo.ba
Olimpijada u Riju za pamćenje: Prve medalje, hidžab i ljudskost
Na 31. Olimpijadi u Riju podijeljeno je ukupno 2.102 medalje u 28 sportova. Odličjima su se okitili sportisti iz 87 zemalja.

Dva imena koja su obilježila Olimpijske igre u Brazilu su najbrži plivač svijeta Michael Phelps iz SAD-a i najbrži sprinter svijeta Usain Bolt iz Jamajke. Upravo njih dvojica su prvi od pet razloga zašto će pamtiti ovogodišnju Olimpijadu zauvijek.

Drugi razlog je to što su ove godine među 11.000 sportista iz 206 zemalja svijeta koji su se takmičili na Olimpijadi u Riju bili i debitantski timovi Kosova, Južnog Sudana, kao i Olimpijski tim izbjeglica.

Na trećem mjestu je, kao neko ko je obilježio Olimpijske igre, Ibtihaj Muhammad, prva Amerikanka u hidžabu. Tu je i džudašica Rafaela Silva, koja je osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama Riju, što je prvo najsjajnije odličje za Brazil.

I na posljednjem mjestu, najljepša priča iz Rija, u kojoj su atletičarke Nikki Hamblin i Abbey D'Agostino. Naime, na utrci na 5.000 metara, Novozelanđanka Hamblin pala je, a pritom je nenamjerno srušila i Amerikanku D'Agostino. Sportašica iz SAD-a nije ustala sama, podigla je i svoju konkurenticu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije