Nepoznata bh. ljepotica u odličnom videu: Znate li za Galečku ćupriju

Radiosarajevo.ba
Nepoznata bh. ljepotica u odličnom videu: Znate li za Galečku ćupriju
/ Galečka ćuprija
Bosna i Hercegovina bogata je prizorima koji ostavljaju bez daha...

Neki su mnogo puta fotografirani i snimani, dok se neki još uvijek stidljivo skrivaju i samo ponekad oduševe svojom ljepotom. 

Ako prema Jadranskom moru putujete preko Rostova i Kupresa, možda ste već vidjeli Galečku ćupriju na rijeci Šuijici, ali mnogima nije poznato ovo mjesto. 

Najkrivudavija rijeka na svijetu protiče Duvanjskim poljem. Područje naselja Šujica bilo je u davna vremena strateški važno, jer je ovuda vodio put iz Salone (današnji Solin kod Splita) prema unutrašnjosti Dalmacije. I danas se ovdje križaju putevi prema Kupresu, Livnu i Tomislavgradu. Nedaleko od ovoga mjesta nalazi se atraktivno skijalište na Kupresu, tako da i Šujica posljednjih godina doživljava pravi turistički preporod. Stoga su u Tomislavgradu pokrenuli inicijativu da Rimski (osmanski) most u Šujici, poznat još i kako Galečka ćuprija, bude proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Na lokalitetu Stržanj, neposredno iznad vrela rijeke Šujice, kod sela Stržanj, nalaze se ostaci srednjovjekovnog grada tvrđave Stržnja.

U rijeci Šujici, koju krasi izuzetno čista voda, žive pastrmka i lipljen, kao i riječni rak. Rep raka se u narodu naziva šuja, tako da se vjeruje da je ovo mjesto i dobilo ime Šujica po njemu. 

Da je zaista neobična i prekrasna uvjerite se u videu za koji je zaslužan Dron.ba. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije