National Geographic snimio do sad neviđen prizor u prirodi

Radiosarajevo.ba
National Geographic snimio do sad neviđen prizor u prirodi
National Geographic / Prtscr
National Geographic objavio je snimku s Gressy Mountainsa u Utahu na kojoj se vidi jazavac kako zakopava čitavu kravu.

Jazavci su poznati po tome što pokopavaju zalihe hrane poput miševa, mačaka itd, ali niko nije razmišljao o tome da bi jazavac mogao pokopati tijelo koje je četiri puta teže i veće od njega, piše Independent.

Za to mu je trebalo pet dana.

"Gledanje jazavca kako se upušta o ovo veliko iskapanje je impresivno. Oni su zagonetna vrsta, veći dio života provedu pod zemljom ili krećući se noću, a to je teško pratiti", rekao je Ethan Frehner, glavni autor rada o ovom otkriću za časopis Western North American Naturalist.

Njegov kolega Evan Buechley video je snimio sasvim slučajno. U šumi je postavio sedam tijela mrtve teladi kako bi privukao supove i druge velike ptice koje je želio proučavati. Nakon sedmicu dana jedan leš je nedostajao, a kamera je otkrila što se dogodilo.

Impresivna snimka pokazuje i kako je jazavac pokrio tijelo mrtve životinje kako bi meso što duže ostalo svježe.

"Veliki mrtvi kopitar može pružiti tonu resursa. Do sada smo na trupla koja smo ostavljali mamili mnoge gavrane, orlove, supove, lisice i kojote. Puno životinja moglo je koristiti ovaj resurs, ali jazavac ga je jednostavno monopolizirao", zaključuje autor snimke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije