Čovjek koji je spasio 669 djece nije znao da ga u TV studiju okružuju

Radiosarajevo.ba
Čovjek koji je spasio 669 djece nije znao da ga u TV studiju okružuju
Sir Nicholas Winton koji je spasio stotine jevrejske djece iz Čehoslovačke 1939. godine umro je 1. jula 2015. u 106. godini života.

Podsjetimo se, Winton je organizovao spašavanje 669 jevrejske djece iz dijelova Čehoslovačke koju su tada okupirali nacisti, samo nekoliko mjeseci prije izbijanja Drugog svjetskog rata. Kao pravi heroj nikada nije pričao o tome. O njegovom podvigu malo se znalo, a šira javnost ga je upoznala tek 40 godina kasnije, kad ga je otkrila historičarka holokausta Elisabeth Maxwell.

Njegova priča objelodanjena je  tek 1988. godine kada je gostovao u jednoj emisiji BBC-a, a 2003. kraljica Elizabeta II dodijelila mu je titulu viteza.

Wintona su često nazivali “britanskim Oscarom Schindlerom“, po njemačkom biznismenu koji je spasio živote 1.200 Jevreja tokom Holokausta, kada je ubijeno preko šest miliona Jevreja.

U emisiji koja se zove To je život bio je pozvan kao član publike, potpuno nesvjestan da su svi ljudi koji ga okružuju živi zahvaljujući upravo njemu.

Pogledajte kako je reagovao kada je saznao zašto je zapravo pozvan u emisiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije