Svjetska atrakcija: Cijeli grad učestvuje u obnovi najveće džamije od blata

Anadolija
Svjetska atrakcija: Cijeli grad učestvuje u obnovi najveće džamije od blata
U gradu Djenne na obali rijeke Bani u Maliju počeo je tradicionalni Festival blata tokom kojeg svi mještani i turisti učestvuju u nanošenju zaštitne fasade na najvećoj džamiji u svijet uizgrađenoj od blata.

Džamia Ulu u siromašnom Maliju jedna je od najatraktivnijih turističkih destinacija u cijeloj Africi, a nalazi se i na listi Svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Džamija od blata je prvobitno izgrađena u 13. stoljeću, a i danas spada u red najljepših građevina svijeta. Iz njenih zidina izlaze drveni kolci koji uz dekorativnu svrhu i učvršćuju blatnu konstrukciju, ali i olakšavaju godišnje održavanje blatnih zidina koje se i dalje vrši primitivnim metodama.

Godišnje održavanje ove blatne džamije nužno je zbog njezine osjetljivosti na vjetar i kišu, promjenu temperature i vlažnosti zraka. Održavanje se vrši uz veliku proslavu Festivala blata oko džamije.

U nadogradnji blatne građevine sudjeluju svi. Djeca se igraju u blatu i pripremaju ga za mladiće koji ga u posudama nose majstorima koji njime oblažu vanjske zidine. Žene i djevojke su zadužene za donošenje vode za gradnju i piće.

Mladići se tradicionalno utrkuju u nošenju blata za fasadu jer tako majstorima olakšavaju nanošenje zaštitnog sloja prije sušenja na suncu, ali i cijelom festivalu daju posebnu dimenziju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije