Simboli ramazana u Egiptu: Raznobojni fenjeri krasit će domove i ulice

AA
Simboli ramazana u Egiptu: Raznobojni fenjeri krasit će domove i ulice
”Ramazanski fenjeri” koji su jedan od najvažnijih simbola odabranog mjeseca muslimana, ramazana, u Egiptu i ove godine će krasiti balkone i ulice.

Naselje Seyyide Zeyneb, u Kairu, poznato je po proizvodnji ovih svjetiljki. Mnogi majstori imaju priliku da pokažu talent izrade, ali i ukrašavanja svjetiljki.

Egipćani koji svakog ramazana ukrašavaju kuće ovim fenjerima, ove godine se žale na povećane cijene.

Domaćica Inas Muhammed, kaže kako su ove godine cijene više u odnosu na prethodne godine, ali da ipak, ne odustaju od kupovine.

”Majka sam troje djece, svakome od njih željela sam uzeti po jedan. Ali cijene su ove godine značajno više. Cijena jednog fenjera dosegla je 150 egipatskih funti (oko osam dolara). Zbog toga sam mogla kupiti samo jedan”, požalila se Muhammed.

Na visoke cijene žali se i sam majstor Nasir Muhammed. Kazao je kako su cijene svega u zemlji porasle nakon devalvacije u novembru 2016. godine. Dodao kako se poskupljenje materijala za izradu fenjera negativno odrazilo i na njih.

Cijene manjih fenjera prošle godine iznosile su 25 funti (oko 1,3 dolara), rekao je Muhammed i dodao kako ove godine koštaju 43 funte (2,3 dolara).

Zanat je naučio od oca i djeda, a izrađuje metalne fenjere ukrašene raznobojnim staklom.

Na egipatskim tezgama je pored metalnih ukrasnih fenjera, moguće vidjeti i drvene.

Mladi majstor Pasend Hani izrađuje drvene fenjere različitih oblika. Rekao je kako na nekima od njih koristi i crteže djece, ali i junaka iz animiranih filmova.

Prošle godine je napravio 15.000 svjetiljki, a ove godine zbog loše ekonomske situacije, nudi tri puta manje fenjera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije