Planinski biseri: Veliko i Crno jezero na Treskavici ostavljaju bez daha

Faruk Zametica
Planinski biseri: Veliko i Crno jezero na Treskavici ostavljaju bez daha
Treskavica je sa svojih 2088. metara najviša sarajevska planina, a sa svojim jezerima i, kako legenda kaže 365 izvora, vjerovatno i najljepša.

Neki od njenih izvora nalaze se i pod najvišim vrhovima.

Treskavica je smještena u centralnoj Bosni, a najviši vrh ima tri imena. Prema nekima, najviši vrh zove se Paklijaš, za druge je Đokin toranj, a za treće Mala ćaba. Postoje različite interpretacije zašto je vrh dobio ove nazive, a svako ima izbor da ga zove kako želi. Među 365 izvora, koliko ih prema legendi na Treskavici ima, izdvajaju se vrela čak pet rijeka. Na Treskavici su izvori Željeznice, Bistrice, Ljute, Bijele i Rakitnice.

Treskavica_1_RSA.jpg - Sarajevski planinski biseri: Veliko i Crno jezero na Treskavici ostavljaju bez daha

Najljepši netaknuti biseri prirode na Treskavici su njena jezera. Među njima se izdvajaju Veliko i Crno jezero. Najljepše je Veliko jezero, dugo je 220 metara, široko 185, a duboko šest metara. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1548 metara. Sedamsto metara dalje i nešto iznad 100 metara više je drugi jezerski biser ove planine Crno jezero.

Sredinom prošlog stoljeća u projektu bivše države, jezera su poribljena, ali je eksperiment uspio samo u Velikom jezeru u kojem se može pronaći riba pastrmka. Osim Velikog i Crnog jezera, poznata su i druga treskavička jezera, poput Bijelog, Platnog i Malog jezera. Ova jezera se napajaju iz lednika, okolnih izvora i potoka i predstavljaju najizrazitije tragove ledenog doba na ovoj prelijepoj sarajevskoj planini.

Na Treskavici je klima prava planinska, a iznad ove sarajevske planine sudaraju se južne, mediteranske i sjeverne struje, pa tako na ovoj planini često možete za jedan dan doživjeti četiri godišnja doba. Na sjevernim obroncima Treskavice vegetacija je pitoma i zelena, dok je na južnim obroncima kršna divljina i golet. Poznata je i po endemskoj vrsti, bosanskom ljiljanu. Nekada su na Treskavici krda divokoza bila čest prizor, dok ih je danas sve manje.

Treskavica_15_RSA.jpg - Sarajevski planinski biseri: Veliko i Crno jezero na Treskavici ostavljaju bez daha

Nepristupačan teren i nemogućnost dolaska privatnim automobilom do njenih najljepših bisera, kao i veliki dio terena neočišćenog od mina sačuvale su ovu ljepoticu od ruke najvećeg štetočine 21. stoljeća - čovjeka. Ipak čovjek je našao načina kako da "naudi" ovoj ljepotici. U podnožju njenih padina, iznad sela Turovi, koje je polazna tačka za ljubitelje prirode i planinare šuma je posječena i iskrčena, ostali su samo blato i tužni tragovi koje je iza sebe ostavio čovjek.

Ovakvi tragovi vide se sve do planinarskog doma Sustavac, pa čak i dalje. Nakon Sustavca put vodi prema vodopadu Skok koji je jedna od prvih "atrakcija" ove planine na koju ćete naići tokom puta od sela Turovi prema Velikom i Crnom jezeru. Put vodi pored potoka Hrasnica, a u jednom trenutku potrebno ga je i pregaziti. Mi smo imali dovoljno sreće da balvan koji spaja dvije obale ovog potoka nije potpuno potopljen, pa nije bilo potrebe da se skidaju gojzerice.

Treskavica_29_RSA.jpg - Sarajevski planinski biseri: Veliko i Crno jezero na Treskavici ostavljaju bez daha

Na putu prema jezerima naišli smo na veliki broj izvora na kojima smo se okrijepili i dopunili zalihe vode. Put do jezera bio je "popločan" blatom i na nekim mjestima "skrivenim" od sunca i snijegom, ali je nagrada stigla u vidu pogleda na spektakularna treskavička jezera. Vrijeme nam je izašlo ususret, pa nas je pogled na suncem obasjana jezera, koja su zbog velikih količina snijega koji se topi još impozantnija, ostavio bez daha.

Treskavica_19_RSA.jpg - Sarajevski planinski biseri: Veliko i Crno jezero na Treskavici ostavljaju bez daha

Dan na Treskavici, daleko od najvećeg zagađivača planete Zemlje - čovjeka, iskustvo je koje se dugo pamti i koje ćemo preporučiti svima. Bijeg u prirodu Treskavice jedan je od najljepših načina da pobjegnete od svakodnevnog stresa i užurbanog života, a odmor i mir dolaze kao nagrada. Na Treskavici postoji opasnost od mina s obzirom na to da su se za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu na njoj vodile brojne bitke. Zbog toga, ako se odlučite posjetiti Treskavicu bez vodiča, nikako ne silazite s puta i hodajte isključivo markiranom stazom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije