Prisiljene na prostituciju: Život seksualnih radnica na Filipinima

Radiosarajevo.ba
Prisiljene na prostituciju: Život seksualnih radnica na Filipinima
"Nećemo preživjeti ako nemamo jedna drugu“, kazala je Gemma, jedna od seksualnih radnica u četvrti crvenih svjetiljki u filipinskom gradu Angeles Cityju.

Kad je počela raditi, ova 19-godišnjakinja je od sestara dobila nož i sprej za samoodbranu. Najstarija od njih Jojo rekla joj je da uvijek porukom javi broj sobe i naziv motela u kojem će sresti klijenta.

Angeles City ili supermarket seksa vrvi od stranaca, a filipinske žene novac zarađuju radeći u „barovima“.

Ulice su osvijetljene neonskim sijalicama, posvuda su djevojke u visokim potpeticama, donjem rublju. Čuje se glasna muzika.

Sestre Jojo, Gemma i Joannea nikad nisu željele raditi ovdje, bile su dobre učenice u srednjoj školi, a majka ih je opisala kao pobožne djevojke.

Kad je imala 23 godine Jojo je pokušala napustiti Angeles i otići u rodni grad Leyteu. Bila je tek rodila dijete i tamo se željela brinuti za bebu. Odmah po odlasku tamo, ovu oblast zadesio je tajfun Haiyan 2013. godine. Izgubile su kuću, ona i njena porodica su opljačkani. Morala se vratiti u centar. Nakon mjesec dana, ostavila je bebu i otišla raditi u Angeles.

Jojo i Gemma samo su neke od žena koje su našle u svijetu prostitucije i ostale u njemu zbog tajfuna koji je pogodio Filipne 2013. godine.

Mjesec dana nakon tajfuna, Ujedinjeni narodi procijenili su da je blizu 5 000 žena bilo podvrgnuto seksualnom nasilju.

Darlene Pajarito, načelnica jedinice za borbu protiv trgovine ljudima na Filipinima u State Departmentu opisala je tajfun kao blagdan za trgovce ljudima.

U 2016. godini novinarka Aurora Almendral, koja je pokrivala tajfun Haiyan i njegove posljedice, fotografirala je ove žene zajedno s autoricom eseja fotografkinjom Hannah Reyes Morales.

Dokumentirajući život ovih žena nailazile su na svakakve situacije i nepovjerenje. Bilo je teško raditi.

Proces zadobivanja povjerenja ovih žena bio je težak i bolan.

Za mnoge od ovih žena napuštanje ovog posla nije opcija.

Jojo, poput mnogih drugih žena u donekle matrijarhalnom obliku obitelji, vjeruje da ima odgovornost da podupire i izdržava obitelj.

Ona opisuje noći na ulicama Angeles Cityja kao male korake u obnovi kuće. Seks sa strancima donosi novac za blokove ili šperploče...

Ali se ne misli vraćati u rodno selo. 

„Nemam namjeru otići živjeti tamo. Ovdje postoji barem neki način da se živi. I ovdje postoji tekila.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije