Milioni Amerikanaca gledali pomračenje Sunca, Melania i Donald uživali u prizoru

Anadolija
Milioni Amerikanaca gledali pomračenje Sunca, Melania i Donald uživali u prizoru
Milioni Amerikanaca pratili su pomračenje Sunca, prvo u posljednjih 99 godina.

Brojni stanovnici SAD-a su pohitali u "zonu potpunog pomračenja" kako bi pratili ovaj nesvakidašnji doživljaj. Zemlja, Mjesec i Sunce su se našli istoj zamišljenoj liniji, te je Mjesec potpuno prekrio Sunce.

Fotografi i ljubitelji prirodnih fenomena pripremili su posebne objektive za fotoaparate kako bi iskoristili priliku te napravili što bolje fotografije.

donald_trump_pomracenje_sunca2017_epa4.jpg - undefined

EPA

Potpuno pomaračenje Sunca događa se u gradovima u centralnom dijelu Amerike, a djelimično pomračenje vidi se na sjeveru kontitnenta i u djelovima Južne Amerike.

Pomračenje je gledao i američki predsjednik Donald Trump sa suprugom Melanijom i sinom Baronom. Trump se oglušio se na upozorenja struke da se sunce ne smije gledati golim okom, te je pogledao prema gore čim je izašao na balkon Bijele kuće. Internet je prepun snimki na kojima Donald i Melania s balkona gledaju u sunce, a predsjednik se od sunca zaklanja dlanom i smješka. Ubrzo je uzeo i naočale.

NASA je uživo prenosila pomračenje Sunca, a više od pola miliona ljudi prati pomračenje samo na NASA-inoj Facebook stranici.

Glasnogovornik Američkog astronomskog društva Dr. Rick Feinberg za AA je kazao da se njihovi stručnjaci nalaze diljem SAD-a i pažljivo bilježe i prate ovaj prirodni fenomen.

"Tako ćemo pomračenje Sunca moći posmatrati bez prekida skoro sat i pol. Ovo je prvi put zabilježeno u historiji astronomije", kazao je Feinberg.

Američki mediji pomračenje nazivaju događajem godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije