Meteorska kiša u antičkom gradu: Spektakl za zaljubljenike u zvijezde

AA
Meteorska kiša u antičkom gradu: Spektakl za zaljubljenike u zvijezde
Na području antičkog grada Blandus u turskom Usaku zabilježen je nevjerovatan prizor meteorske kiše Perseida koja predstavlja najspektakularniju meteorsku kišu koja se dešava svake godine u julu i augustu.

Spektakularna kiša meteora Perseida koja je u noći sa petka na subotu osvijetlila nebo, itekako je bila vidljiva iznad turskog grada Usak. 

Perzeidi koji predstavljaju meteorski roj kojem je radijant-prividni izvor u zviježđu Perzeju, jedan su od najljepših i najaktivnijih ”pljuskova” meteora tokom godine, a vidljivi su sa Zemljinog tla.

Meteorski roj traje posljednje dvije decenije, a svoj najveći intenzitet dostiže 12. augusta kada Zemlja na svojoj orbiti prolazi kroz oblak čestica nastalih raspadom kometa. 
Nebo_Noc_Meteorska_Kisa_Perseida_Usak_AA09.jpg - undefined

AA

Zaljubljenici u svemir i zvijezde upravo te noći, promatrajući sa planinskih predjela, svjedočili su neobičnim nebeskim prizorima. Neki naučnici su predvidjeli da ovogodišnja kiša meteora Perzeida može biti najljepša u posljednjih dvadesetak godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije