Konjički nacionalni spomenik nudi jedinstven pogled

Radiosarajevo.ba
Konjički nacionalni spomenik nudi jedinstven pogled
Radiosarajevo.ba / S. Dž.
Partizansko spomen-groblje u Konjicu nalazi se na listi nacionalnih spomenika od 2007. godine.

S ovog vidikovca pruža se jedan od najljepših pogleda na ovaj lijepi hercegovački gradić i konjičku ćupriju.

A ispod Partizanskog groblja izvode se i tradicionalni skokovi u Kazan.

Partizansko spomen-groblje nalazi se ispod brda Zlatara, između današnjega gradskoga groblja koje je formirano 1882. godine i rijeke Neretve. Po musali koja je bila na ovom mjestu do II svjetskog rata, cijeli ovaj prostor naziva se Musala, navodi se na stranici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Musala u Konjicu bila je zadužbina izvjesnog Lutfi-hodže, brata krupnog feudalca Hadaverdi Mehmed-bega, u čijoj se vakufnami i spominje. Naime, Mehmed-beg je ostavio dio imetka koji je namijenio za održavanje musale koju je podigao njegov brat Lutfi-hodža, kao i za službenike koji tu obavljaju molitvu i one koji se mole za dušu njegovog brata i bratove žene. Nema podataka o vremenu gradnje mihraba, ali se na osnovu navoda iz ove vakufname može utvrditi da je to bilo prije 1579. godine, odnosno između 1574. i 1579. godine.

Tadašnja Musala bila je u obliku pravougaonika koji se dužinom pružao paralelno s rijekom Neretvom. Bila je oivičena kamenim zidom visine 1,5 – 2 metra. Na dijelu zida s jugoistočne strane bilo je udubljenje koje je služilo kao mihrab. Nasuprot mihraba nalazila su se dvokrilna vrata, kroz koja se ulazilo na musalu.

Danas se na ovoj lokaciji, u njegovom zapadnom dijelu nalazi spomenik poginulim borcima. Spomenik se sastoji iz: kubusa spomen-kosturnice, slobodno stojećeg visokog obeliska i ploča s imenima poginulih boraca.

Memorijal je, kao i velika većina objekata ove vrste, izgrađen od betona i obložen crnim granitnim pločama visokog sjaja. S prednje strane spomen-kosturnice je urađen mozaik iznad koga je, na okviru od crnog granita uklesan tekst: SPOMEN KOSTURNICA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije