Italija daje više od 100 dvoraca besplatno: Kako se prijaviti

Radiosarajevo.ba
Italija daje više od 100 dvoraca besplatno: Kako se prijaviti
Ako ste sanjali da imate vlastiti dvorac, to je sada i moguće. Naime, Italija je odlučila pokloniti više od 100 historijskih zgrada širom zemlje, uključujući dvorce, ljetnikovce i samostane.

No oni koji se odluče da pošalju svoj zahtjev za posjedovanje jednog ovakvog objekta moraju se obavezati da će ga pretvoriti u turističku atrakciju.

Dakle, svi oni koji preuzmu nekretninu, obavezuju se da će je preurediti u atraktivan hotel ili restoran, spa centar i slično tome.

U interesu države je da to budu poduzetne osobe mlađe od 40 godina.
„Projekt će promovirati i podržati razvoj usporenog sektora turizma. Cilj je privatne i javne zgrade koje se već dugo ne koriste, transformirati u objekte namijenjene hodočasnicima, izletnicima i turistima“, rekao je Roberto Reggi iz Državne agencije za nekretnine za The Local Italy.

Na ovaj način se želi vratiti život napuštenim javnim zgradama koji su smješteni uz osam historijskih pješačkih ruta ili onih za hodočašće.

Jedna od značajnijih zgrada je dvorac iz 11. stoljeća u Laciju, smješten na vrhu litice s brojnim originalnim, srednjovjekovnim elementima. Tu je i kula Torre della Bastiglia, nedaleko od Bolonje, iz 12. stoljeća, kao i stara pošta u centru srednjovjekovnog mjesta Casertavecchia.

Kandidati bi svoje detaljne prijedloge trebali poslati najdalje do 26. juna ove godine.

Država će izabranim korisnicima omogućiti posjedovanje nekretnine narednih deset godina s mogućnošću produženja. Iz ove zemlje poručuju kako će na sličan način uskoro biti ponuđeno još 200 nekretnina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije