Džamiju vjerovjesnika Ibrahima dva desetljeća čuva žena

Anadolija
Džamiju vjerovjesnika Ibrahima dva desetljeća čuva žena
Emine el-Kadi vjerni je čuvar džamije vjerovjesnika Ibrahima (Abraham) u gradu El-Halilu na Zapadnoj Obali.

Brigu o džamiji smatra dužnošću i obavezom već 22 godine. U razgovoru za AA, ova 51-godišnjakinja izrazila je sreću i čast što ima obavezu čuvati mjesto gdje se nalaze grobove vjerovjesnika Ishaka i Jakuba. 

"Ovim se bavim već 22 godine. Intenzivno se bavim istraživanjem islamskih izvora o ovoj džamiji kako bi posjetiocima dala što više informacija", ispričala je Kadi, majka sedmero djece. 

Podsjetila je da su Jevreji 1994. godine okupirali veći dio džamije.

"Ponosna sam što radim ovdje. Ovo je, u jednu ruku, i kao vjerska obaveza. Dušom sam vezana za ovaj posao. Klanjam, ali koristim vrijeme i za učenje", kazala je Kadi. 

Turisti koji dolaze da posjete džamiju moraju proći izraelske kontrolne tačke i pretraživanja. Podsjetila je i na česte sukobe Palestinaca i Izraelaca. 

Kadi radi kao čuvar džamije ali ujedno i kao vodič turistima koji dođu u posjetu. I Jevreji su do 1994. godine, ali samo u određeno vrijeme, dolazili da posjete grob vjerovjesnika Ibrahima. 

Jevrej ekstremne desnice Baruch Goldstien je 25. februara 1994. godine otvorio vatru u džamiji i tom prilikom je ubio 29 Palestinaca, a ranio njih 125.  Nakon toga, izraelske vlasti su iz sigurnosnih razloga pola džamije pretvorili u utočište za Jevreje. U okolini džamije vjerovjesnika Ibrahima nalazi se oko 1.500 izraelskih vojnika koji štite 400 jevrejskih doseljenika. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije