Divlji konji atrakcija za fotografe iz cijelog svijeta

Anadolija
Divlji konji atrakcija za fotografe iz cijelog svijeta
/ AA
U podnožju planine Erciyes u turskom Kayseriju danas slobodno trče divlji konji koji su atrakcija fotografima iz cijelog svijeta.

Ranije su ih stanovnici Anadolije tokom ljeta koristili za poljoprivredne i druge poslove, a tokom zime su ih, zbog nedostatka hrane, puštali u prirodu

Danas oni predstavljaju atrakciju tog kraja. Turisti i fotografi dolaze da svojim objektivima zabilježe ovaj nesvakidašnji prizor u podnožju Erciyesa. 

Među njima je i fotograf Nuri Corbacioglu koji je kazao da su divlji konji važan dio anadolske kulture. 

"U ranijem periodu su mještani ove konje puštali u prirodu. U ljeto su ih ponovo hvatali i koristili za poslove. Međutim, kako u posljednje vrijeme ne rade seoske poslove, konji ostaju u prirodi. Ima i onih koji ih hrane jedno vrijeme i onda prodaju", ispričao je Corbacioglu. 

Na cijelom području, prema njegovim riječima, ima oko 300 divljih konja. U posljednje vrijeme veliki broj je prodat u Kapadokyu gdje se koriste za turizam.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije