Arheolozi otkrili antički grad koji bi mogao parirati Efesu

Anadolija
Arheolozi otkrili antički grad koji bi mogao parirati Efesu
Ovogodišnja iskopavanja na lokalitetu antičkog grada Prusias ad Hypium, često nazivanim i Efesom turske crnomorske regije, mogla biti okončana krajem mjeseca.

Stručnjaci smatraju kako bi Prusias ad Hypium nakon opsežnih iskopavanja za deceniju ili dvije mogao imati reputaciju sličnu antičkom Efesu.

Direktor muzeja Konuralp Celal Ozdemir kazao je kako su u nedavnim iskopavanjima otkrili vilu za koju pretpostavljaju da potiče iz 307. godine nove ere.

“Ustanovili smo da je pod vile veličine 128 kvadratnih metara, zapravo mozaik sa umjetničkim motivima iz tog perioda. Nije mnogo deformisan”, rekao je Ozdemir koji je i vođa iskopavanja.

Arheološka iskopavanja otkrila su i kupatilo, zatim prostorije za sjedenje i prijem gostiju. Kupatilo je izgrađeno u skladu s arhitekturom tog vremena, a njegovi zidovi ukrašeni su također mozaicima.

“Sva ova otkrića ukazuju na rimski period. Vile izgrađene u tom periodu mogu zauzimati vrlo veliki prostor", istakao je Ozdemir.

Duzce, u čijoj se blizini nalazio antički grad, seizmički je aktivno područje, a stručnjaci tvrde da je i vila srušena u zemljotresu, ali i da je bila zahvaćena vatrenom stihijom.

“Pronašli smo 15 bakrenih novčića iz 566. godine. Iz toga razaznajemo kako je građevina srušena u periodu bizantskog imperatora Justinijana I”, pojasnio je Ozdemir.

Iskopavanja se vrše na lokaciji udaljenoj četiri kilometra od centra grada, što ukazuje na razvijenost Prusias ad Hypiuma.

“Pronađena građevina je pokazatelj veličanstvenog antičkog grada iz rimskog, bizantskog i helenističkog perioda”, naglasio je vođa istraživanja.

Ozdemir je kazao kako su u ranijim iskopavanjima otkrivene i statue, što ukazuje na razvijenost tog područja.

“Nažalost, iskopavanja su počela kasno. Ovo je jedan od antičkih gradova zapadne crnomorske regije. To je područje na kojem se nalazi teatar, mostovi, akvadukt…”, rekao je Ozdemir koji se nada da će u narednim godinama arheolozi otkriti veći dio antičkog grada po veličini i značaju sličnog Efesu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije