Danas: Promocija knjige "Religija u tranziciji"

Radiosarajevo.ba
Danas: Promocija knjige "Religija u tranziciji"
Dino Abazović

Izdavačka kuća Rabic u svojoj Smeđoj biblioteci objavila je knjigu Religija u tranziciji (O religijskom i političkom) autora Dine Abazovića, profesora na Fakultetu političkih nauka.

Promocija knjige bit će održana 11. oktobra u 18:00h u Collegium artisticumu.

O knjizi će govoriti Zilka Spahić-Šiljak, Alen Kristić, Asim Mujkić, te urednik Smeđe biblioteke Željko Ivanković i autor.

"Knjiga Dine Abazovića predstavlja vrijedno intelektualno svjedočanstvo centralnih tema koje su karakterizirale rasprave o perspektivama BiH proistekle iz nedorečenosti dejtonski konstruirane zemlje tokom prve decenije 21. stoljeća. Ona je isto tako odraz autorove potrage za novom diskurzivnom formacijom koja, suprotstavljajući se dominantnim, etnonacionalističkim, kao i alternativnim - reformiranim etnonacionalističkim formacijama kao što je konsocijacija, pa ako se hoće i onim načinima pojednostavljujućim razumijevanjima koje dijele djelatnici međunarodne zajednice prisutni u BiH, pokušava razviti, i to na tragu liberalne demokratije, kontekst koji će se moći nositi s pluralitetom društva", smatra jedan od recenzenata knjige Asim Mujkić.

Autor knjige, Dino Abazović, kaže da su u knjizi sadržani njegovi tekstovi koje je publikovao zadnjih deset godina u časopisima Odjek, Status, Evropski godišnjak za manjinska pitanja, Bosna Franciscana, Dijalog…, te da je ova knjiga presjek objavljivanog u tih deset godina.

Tematski, riječ je o esejima o religiji i politici sa posebnim osvrtom na ulogu religije. U knjizi se, osim objavljenih eseja, nalaze i poglavlja pisana za zbornike koji još nisu objavljeni, te referati sa okruglih stolova.

O autoru

Doc. dr. Dino Abazović predaje na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu na predmetima Sociologija religije i Sociologija saznanja i morala.

Dodatno obrazovanje sticao je na The American Institute on Political and Economic Studies - Georgetown University & Univerzita Karlova v Praze, na Raoul Wallenberg Institute for Human Rights and Humanitarian Law, University of Lund, kao i na Institut D'Etudes Europeennes, ULB Brussels. Učestvovao je kao istraživač u više međunarodnih istraživačkih projekata, a bio je i gost predavač na nekoliko univerziteta u regiji, Evropi i SAD.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije