Rafael Nadal lovi drugu uzastopnu titulu, devetu u Barceloni

Faruk Zametica
Rafael Nadal lovi drugu uzastopnu titulu, devetu u Barceloni
/ Rafael Nadal ATP Monte Carlo
Dominaciju španskih tenisera na šljaci u Barceloni prekinuo je prije dvije godine, najbolji japanski teniser Kei Nishikori. Prije Nishikorija Španci su drugi najvažniji turnir koji se igra u ovoj zemlji osvajali čak 11 godina zaredom.

Dominaciju španskih tenisera na šljaci u Barceloni prekinuo je prije dvije godine, najbolji japanski teniser Kei Nishikori. Prije Nishikorija Španci su drugi najvažniji turnir koji se igra u ovoj zemlji osvajali čak 11 godina zaredom. Sve je počelo 2011. godine, kada je Carlos Moya u finalu bio bolji od Marata Safina, koji je predao meč u četvrtom setu zbog povrede. Godinu kasnije trofej na najstarijem teniskom turniru u Španiji osvojio je Tommy Robredo, pobijedivši u finalu Argentinca, Gastona Gaudija nakon pet odigranih setova. 

Od 2005. godine počinje dominacija Rafaela Nadala, koji osvaja pet uzastopnih naslova, a njegovu seriju 2010. godine prekida još jedan Španac,Fernando Verdasco, koji je u finalu bio bolji od Robina Soderlinga. Vrlo brzo, Nadal se vratio na tron, osvojio je još tri naslova u Barceloni i ubjedljivo je najuspješniji teniser u historiji ovog turnira, s osam osvojenih trofeja. 

Upravo zbog toga Nadal, koji napokon pokazuje djelić onog Nadala koji je bio prvi igrač svijeta i koji u svojim vitrinama ima 14 Grand Slam titula, što je pokazao osvajanjem titule u Monte Carlu, važi za prvog favorita u završnici Barcelone. Prvi izazivač je aktuelni dvostruki uzastopni šampion, Nishikori, koji lovi svoj hat-trick na šljaci u prijestolnici Katalonije. 

Nadal će nakon laganih pobjeda protiv Marcela Granollersa (6:3, 6:2) i Alberta Montanesa (6:2, 6:2) u četvrtfinalu igrati protiv Talijana Fabija Fogninija. Upravo je Fognini slavio protiv Nadala u prošlogodišnjem izdanju Barcelone, a Španac je bez ikakve sumnje željan osvete. 

Današnji meč bit će im deseti međusobni u karijeri, a bolji omjer ima Španac, koji je do sada upisao šest pobjeda i tri poraza. Sve tri pobjede ostvario je u prošloj, za Nadala vjerovatno i najlošijoj sezoni u karijeri. Osim u Barceloni, Nadal je poražen i na šljaci u Rio de Janeiru, a potom i na posljednjem Grand Slamu sezone u New Yorku. Posljednji meč odigrali su u Pekingu, a Nadal je slavio s 2:0, po setovima 7:5 i 6:3. 

Nishikori će u četvrtfinalu odmjeriti snage s Alexandrom Dolgopolovom. Apsolutni favorit je šesti igrač svijeta, a u prilog mu ide i dosadašnja statistika u mečevima s Ukrajincem. Današnji meč bit će im peti međusobni duel u karijeri, a u prethodna četiri pobjede je upisao Japanac. Dolgopolov u mečevima s Nishikorijem nije uspio osvojiti niti jedan set, a samo je jednom izborio tie-break. Sve mečeve do sada su igrali na tvrdoj podlozi, a ovaj će im biti prvi na šljaci. 

Svoj prvi međusobni meč sutra će odigrati Benoit Paire i Malek Jaziri. Jaziri je na putu do četvrtfinala izbacio neke od najvećih nada svjetskog tenisa. Jučer je u trećem kolu slavio protiv Alexandera Zvereva (7:6, 6:4), dok je u prvom kolu bio bolji od Hyeona Chunga (6:3, 6:4). Tunižanin je u drugom kolu bio bolji od Renza Oliva (6:1, 4:6, 6:3). Njegov protivnik do četvrtfinala je došao pobjedama nad Tejmurazom Gabashvilijem (6:2, 7:5) i Pablom Cuevasom (6:2 i 6:4).

Posljednji meč četvrtfinala ATP turnira u Barceloni odigrat će 47. igrač svijeta, Andrej Kuznjecov i 27. Philipp Kohlschreiber. Današnji duel bit će im treći međusobni u karijeri, a uspješniji je do sada bio Nijemac. Zanimljivo je da su oba meča odigrali upravo u Barceloni, 2013. i 2015. godine i to u drugom kolu. Rus je prvi put poražen rezultatom 2:1, po setovima 6:3, 6:7 i 7:6, dok je prošle godine meč izgubio rezultatom 2:0, po setovima 7:6 i 6:3.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije