Pogledajte kako je postizao golove prvi Bosanac u najkvalitetnijoj engleskoj ligi (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako je postizao golove prvi Bosanac u najkvalitetnijoj engleskoj ligi (VIDEO)

Edin Džeko, Asmir Begović, Muhamed Bešić, ljubitelji fudbala znaju sve o bosanskohercegovačkim igračima koji su posljednjih sezona ostavili trag u najpopularnijoj europskoj ligi – engleskom Premiershipu. 

Na pitanje ko je prvi Bosanac u ovoj ligi, mnogi će iz prve odgovoriti Muhamed Konjić u Coventryju, ali to je samo djelimično tačan odgovor. Prije nego je 1992. godine osnovana Premier liga, najkvalitetniji rang engleskog fudbala pune 104 godine bila je Prva divizija. 

Drugim riječima, Division One je preteča Premiershipa pa sva sportska dostignuća imaju jednak tretman.

To znači da prvi Bosanac u najkvalitetnijem razredu engleskog fudbala nije Muhamed Konjić nego Božidar "Boško" Janković koji je u februaru 1979. pristupio Middlesbroughu i tu ostao 2,5 godine. 

Stariji navijači Željezničara znaju sve o Bošku Jankoviću. Rođen 22. maja 1951. u Sarajevu, debitovao je u dresu plavih i prije nego je postao punoljetan. 

Zablistao je u maju 1971. kada je Željo deklasirao Crvenu zvezdu na Marakani 4:1 postigavši sva četiri gola za svoj tim. Na kraju sezone tada 20-godišnji Janković podijelio je titulu najboljeg strijelca Prvenstva Jugoslavije sa Petrom Nadovezom iz Hajduka. 

Kada je 1972. godine Željo osvojio dugo čekanu titulu prvaka Jugoslavije Janković je odigrao 33 utakmice i sa 13 golova bio drugi strijelac tima iza Bukala (14). 

Narednih godina dijelio je lijepe i ružne dane sa ostalim članovima Željine porodice, doživio ispadanje pa povratak u Prvu ligu, da bi 1979., sa nepunih 28 godina, prema tadašnjim pravilima, dobio dozvolu za odlazak u inostranstvo. 

U vrijeme kada je u većini zemalja broj inostranih igrača bio limitiran na 2-3 fudbalera po klubu nije bilo jednostavno pronaći angažman u najkvalitetnijim ligama.

Svejedno, Boško Janković je stigao u redove Middlesbrougha, solidnog engleskog prvoligaša. 

Na engleske terene prvi put je istrčao 17. marta 1979. na gostovanju Middlesbrougha kod Bristol Cityja (1:1) kada je u drugom poluvremenu ušao u igru. 

I naredna dva nastupa počeo je sa klupe da bi prvi susret od početka upisao 14. aprila 1979. na gostovanju kod Boltona (0:0). Prvjenac Jankovića u najboljoj engleskoj ligi desio se 5. maja na utakmici Derby County – Middlesbrough 0:3 kada je postigao drugi pogodak za "Boro".

U narednoj sezoni Janković je odigrao 17 prvenstvenih utakmica za Middlesbrough, postigao tri gola, bio dvostruki strijelac u pobjedi nad Leedsom 3:1 na Ayresome Parku 26. decembra 1979.

U sezoni 1980-81 Janković je ostavio najdublji trag u Middlesbroughu. 

Sa 12 golova bio je najbolji strijelac svog kluba u prvenstvu, a ovo dostignuće dobija na značaju ako se zna da je to uspio u svega 21 nastupu, odnosno da su najbolji strijelci Divizije 1 bili Peter White iz šampiona Aston Ville i Steve Archibald iz Tottenhama sa po 20 golova i znatno više odigranih utakmica.

Navijači Middlesbrougha dobro pamte pobjedu kojom je njihov klub osigurao opstanak: U pretposljednjem kolu pobijeđen je tadašnji pobjednik Kupa UEFA Ipswich, a oba gola za trijumf 2:1 postigao je Boško Janković. 

U prvom dijelu sezone (oktobar 1980.), u pobjedi nad Norwichem 6:1, bivši Željin as postigao je također dva gola i bio najbolji igrač utakmice čije sažetke možete vidjeti u video prilogu na dnu teksta. 

Na kraju šampionata u kojem je donio Middlesbroughu opstanak Janković je iznenadio navijače odlukom da okači kopačke o klin i posveti se advokaturi. 

Kasnije je revidirao odluku o povlačenju, odigrao još jednu sezonu za francuski Metz da bi uspješnu profesionalnu karijeru završio 1982. tamo gdje je i počeo 14 godina ranije – na Grbavici, u dresu Željezničara. Boško Janković umro je 1. oktobra 1993. godine. 

Bio je sjajan fudbaler, intelektualac. U Engleskoj ga pamte kao jednog od rijetkih fudbalera-advokata, ali i po izgledu tako netipičnom za profesionalca u ligi koja je danas najpopularnija u svijetu…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije