Maja Tatić večeras pjeva za Jadranku Stojaković: Sve nas je zadužila svojom muzikom

Radiosarajevo.ba
Maja Tatić večeras pjeva za Jadranku Stojaković: Sve nas je zadužila svojom muzikom

Jadranka Stojaković ima posebno mjesto u historiji pop rock muzike bivše Jugoslavije. Kao jedna od rijetkih kantautorica predstavljala je specifičan, intimni stil pjevane poezije. Bila je nešto kao "bosanska Joan Baez". 

Svjesni su toga brojni muzičari i poštovaoci koji posljednjih mjeseci prate zdravstveno stanje Jadranke Stojaković, smještene u gerijatrijskom centru Ivan Pavao II u Banjoj Luci. Brojne kolege nastoje joj na sve moguće načine pomoći. 

Hvale je vrijedna inicijativa Željka Joksimovića da kroz humanitarni koncert, zajedno s nekolicinom kolega i kolegica iz svijeta muzike, prikupe sredstava za nabavku medicinskih pomagala. 

Haris Džinović, Marko Bošnjak, Maja Tatić... pjevaju za Jadranku Stojaković

Za večeras je najavljen humanitarni koncert koji će se održati u Banskom dvoru u Banjoj Luci - a jedna od sudionica bit će i Maja Tatić, pjevačica iz ovog grada. 

Jadranka je svima nama uzor

Za Radiosarajevo.ba Maja govori o svom poštovanju prema slavnoj kantautorici i motivima da uzme učešće u ovom humanitarnom koncertu 

"Krajem augusta je Željko Joksimović posjetio Jadranku u bolnici i imala sam priliku da prisustvujem toj posjeti. Već tada je obećao da će napraviti večer posvećenu njenoj muzici i evo, došao je dan koncerta. Odlučili smo se za Banski dvor da bi bilo intimnije, s obzirom na to da će koncert biti akustičan. Osim nas pjevača (Željko Joksimović, Haris Džinović, Jelena Tomašević, Romana, Iva Ćurić, Marko Bošnjak, Maja Tatić i Zdenka Kovačiček) učestvovat će i glumica Milka Brđanin koja će čitati odlomke iz Jadrankine knjige Boje zvuka", kaže Maja Tatić. 

Maja Tatić naglašava da kupovinom ove knjige svaki pojedinac može dati svoj doprinos za fond za pomoć Jadranki Stojaković. Knjiga je izašla početkom decembra, a prodaje se u tržnom lancu Konzum za samo 3,45 KM. 

"Zaista bih preporučila svima da kupe ovu knjigu jer u njoj Jadranka Stojaković na jedan pozitivan i lijep način opisuje svoj život. A on je, u punom smislu riječi, muzika. Ona živi za muziku, nikada nije završila pjesmu a da u nju nije unijela svoj muzički i ljudski maksimum. Njena namjera nikada nije bila da stvara isključivo hitove, već da stvara muziku. Mnoge njene pjesme su tek kasnije 'otkrili' publika i kolege. Jedna od tih pjesama je i ova koju ću večeras pjevati, a koju sam tek nedavno čula. To je balada Svijet se dijeli na dvoje koju je Jadranka komponirala na tekst Duška Trifunovića", otkriva Maja Tatić. 

Ova banjalučka pjevačica, koja redovno posjećuje Jadranku Stojaković u gerijatrijskom centru u Banjoj Luci, kaže kako su se brojne institucije odazvale apelu za pomoć slavnoj umjetnici. Udruženje muzičkih stvaralaca AMUS je među njima, ali i brojni pojedinci. Kaže kako je Jadranka Stojaković predala molbu za penziju, ali se još uvijek čeka rješenje. 

U svakom slučaju, sredstava prikupljena večerašnjim koncertom i prodajom knjige, dobro će doći za kupovinu medicinske opreme i pomagala koji su neophodni za  život Jadranke Stojaković. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije