Naredne sedmice odluka o priznanju krivice Damira Lipovca

Radiosarajevo.ba
 Naredne sedmice odluka o priznanju krivice Damira Lipovca

Sud Bosne i Hercegovine bi u ponedjeljak, 8. februara, trebao saopćiti odluku o sporazumu o priznanju krivice koji je Damir Lipovac postigao s Tužilaštvom.

Lipovac je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen za ubistva i druge zločine počinjene nad srpskim stanovništvom na području Dervente 1992. godine. On je u decembru postigao sporazum, ali je Vijeće prolongiralo odluku, sugerišući strankama da pokušaju predložiti veću kaznu.

U ponedjeljak će pred Apelacionim vijećem biti iznesene žalbe na presudu Vitomiru Rackoviću, koji je u maju prošle godine osuđen na 12 godina zatvora zbog silovanja, nezakonitog hapšenja, ispitivanja i premlaćivanja civila bošnjačke nacionalnosti iz višegradskih sela.

Za isti dan je planirana statusna konferencija pred početak suđenja Dragoji Zmijanjcu, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora u ljeto 1992. godine.

Naredne sedmice se očekuje prvi svjedok Tužilaštva BiH na suđenju Almazu Neziroviću, optuženom za ratni zločin počinjen nad srpskim civilima na području Dervente i Bosanskog Broda.

Prvi svjedoci odbrane Dragana Marjanovića, optuženog za zločine počinjene u Tesliću 1992. godine, trebali su se pojaviti u četvrtak, 11. februara. Marjanović je, sa Darijom Slavuljicom, Sašom Gavranovićem, Vitomirom Devićem, Zoranom Šljukom i Dragomirom Kezunovićem, optužen za ubistva 28 civila.

Isti dan, odbrana Nihada Bojadžića, optuženog za zločine počinjene 1993. godine u Jablanici, nastavlja izlagati završnu riječ.

Iduće sedmice nastavljaju se suđenja za zločine počinjene u Srebrenici, Bihaću, Višegradu, Bileći, Sanskom Mostu, Trnovu, Rogatici, Srebreniku, Prijedoru, Livnu, Odžaku, Mostaru, Derventi, Bosanskom Brodu, Čapljini, Kalinoviku, Jablanici, Zavidovićima, Tesliću, Štrpcima, Čajniču i Prozoru, javlja BIRN-Justice Report. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije