U posljednjih 25 godina ubijeno najmanje 2.297 novinara u svijetu

Radiosarajevo.ba
U posljednjih 25 godina ubijeno najmanje 2.297 novinara u svijetu

Zvaničnici svjetskih medija apelovali su u petak na vlade zemalja da ne gledaju na novinare kao na neprijatelje i da više učine radi zaštite reportera koji izvještavaju o ratovima, zločinima i korupciji.

U posljednjih 25 godina najmanje 2.297 novinara i medijskih radnika je ubijeno, navodi se u novom izvještaju Međunarodne federacije novinara.

Na konferenciji UNESCO-a o sigurnosti novinara u Parizu, medijski lideri apelovali su da se poveća pritisak na vlade u zemljama gdje se novinari napadaju, prenosi agencija AP

"Zločini protiv novinara, bilo da je riječ o ubistvu, nasilju, hapšenju ili zastrašivanju, postali su previše uobičajena stvar. Postali su zapravo normalnost", rekao je John Danishewski, zamjenik šefa redakcije vanjske politike u AP-u.

Novinarka CNN-a Christiane Amanpour zatražila je od članica UNESCO-a da podrže slobodu izražavanja.

"Vrijeme je da svi naši lideri prestanu da nas gledaju kao neprijatelje", rekla je ona.

Prošle je godine širom svijeta ubijeno 112 novinara, a prošlog mjeseca sedam medijskih radnika je poginulo u jednom bombaškom napadu u Kabulu.

Među najugroženijim novinarima su freelanceri, a Danishewski je istakao da im AP i druge medijske organizacije pomažu, ali da to nije dovoljno.

"Moramo da ponovo ukažemo vladama na značaj slobode medija. Zato što ona izmiče. Svakog dana, u svakom dijelu svijeta, neki novinar negdje je ubijen, pritvoren ili povrijeđen" upozorio je Danishewski.

Također je zatražio od medijskih organizacija da ne zaziru od izvještavanja o napadima na svoje kolege.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije