Sarajevski srednjoškolski klub: Ekskluzivne fotografije prve fudbalske ekipe iz Sarajeva (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Sarajevski srednjoškolski klub: Ekskluzivne fotografije prve fudbalske ekipe iz Sarajeva (FOTO)
/ SSSK po osnivanju 1910.

Prema dostupnim podacima fudbal se u Sarajevu počeo igrati 1908. godine, iako je prva fudbalska lopta u prijestolnicu Bosne i Hercegovine donesena pet godina ranije. Fudbal su u Sarajevo donijeli đaci sarajevske gimnazije. Tokom jednog boravka u Zagrebu, sarajevski gimnazijalci upoznali su se s pravilima fudbalske igre, koja ih je na prvi pogled očarala. 

Sarajevski gimnazijalci imali su priliku sresti se sa zagrebačkim kolegama, koji su ih jako brzo upoznali s danas najpopularnijom igrom na svijetu. Vjerovatno Ismet Smajiš, Milan Mališević, Alfred Gajer i drugi sarajevski gimnazijalci nisu ni sanjali kako će igra u koju su se zaljubili tokom đačkog posjeta Zagrebu, 100 godina kasnije postati jedan od najunosnijih biznisa na svijetu, u kojem se vrte cifre za koje oni u svom životu vjerovatno nisu ni čuli. 

Igra je to koja danas mnogima predstavlja i mnogo više nego što to kaže ona floskula da je fudbal najvažnija sporedna stvar na svijetu. Dosta sarajevske omladine koja danas živi za vječite rivale iz prijestolnice Bosne i Hercegovine, Sarajevo i Željezničar vjerovatno i ne znaju ko je najzaslužniji što se fudbal počeo igrati u gradu na Miljacki. Fudbal bi svakako u Sarajevo stigao prije ili kasnije, ali pitanje je da li bi njegov put bio isti. Ubrzo po povratku iz Zagreba osnovan je Sarajevski srednjoškolski sportski klub (SSSK), a odmah potom i Srpski ŠK (kasnije Slavija), Hrvatski ŠK (kasnije SAŠK), Muslimanski ŠK (kasnije Sarajevski), Barkohba i Radničko športsko društvo Hajduk.

Zahvaljujući jednom od čitatelja portala Radiosarajevo.ba, došli smo u posjed rijetkih fotografija prvog fudbalskog kluba u Bosni i Hercegovini i Sarajevu. Naime naš čitatelj fotografije je pronašao u svom porodičnom albumu, a one su nakon mnogo godina pronašle put do javnosti. Jedan od članova Sarajevskog srednjoškolskog sportskog kluba - Alfred Gajer potječe iz porodice našeg čitatelja. Upravo je Gajer bio dugogodišnji predsjednik i djelatnik Fudbalskog saveza Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine.

Nakon povratka iz Zagreba učenici su osnovali svoj Srednjoškolski sportski klub, a odmah su počeli i s treninzima na igralištu Realne gimnazije. Splitski Hajduk je po osnivanju 1911. godine u goste pozvao sarajevski klub, ali je na plakatima tim iz prijestolnice Bosne i Hercegovine potpisao kao FK Osman. Sarajlije su ima prihvatile, pa je tako nastao prvi organizirani fudbalski klub u prijestolnici Bosne i Hercegovine. Uživajte u ovim rijetkim fotografijama u našoj fotogaleriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije