Sirija: Pobunjenici pregovaraju o budućoj ulozi Bashara al-Assada

Radiosarajevo.ba
Sirija: Pobunjenici pregovaraju o budućoj ulozi Bashara al-Assada

Različite sirijske opozicione grupe u četvrtak, drugoga dana pregovora u Rijadu čiji je cilj stvaranje ujedinjenog opozicionog fronta, nastavile su razgovore o budućoj ulozi sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Sirijska opozicija koju podupire Zapad i naoružane pobunjeničke grupe i dalje smatra da bi Assad u budućnosti Sirije trebao imati određenu ulogu.

Ahman Soner, član glavne sirijske opozicione Nacionalne koalicije, kazao je da sudionici sastanka koji se održava u glavnom gradu Saudijske Arabije raspravljaju i o vremenskom okviru tranzicijskog razdoblja u Siriji.

"Sudionici rasprave u srijedu su se složili oko osam tačaka temeljnih za budućnost Sirije", kazao je Soner, dodavši da su među tačkama i ona o borbi protiv terorizma te o neprihvaćanju stranih boraca u Siriji, zatim očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta te uspostava demokratske vlasti.

Više od stotinu predstavnika raznih opozicionih grupa - od političara koji su pristalice sekularizma do ekstremnih islamističkih pobunjenika - sudjeluje u radu konferencije u Rijadu koja je počela u srijedu iza zatvorenih vrata.

Sastanak se održava usred pritiska međunarodne zajednice na opoziciju da započnu pregovore sa sirijskom vladom kako bi se ostvarilo političko rješenje za sukob u zemlji koji je ušao u petu godinu.

Umjerene sirijske opozicione frakcije oslabljene su podjelama, što je džihadističkim pobunjenicima, većinom iz IS-a, omogućilo da uspostave uporište u zemlji.

Svjetske sile od sirijske opozicije žele da se ujedini i izabere delegaciju za mirovne pregovore koji bi trebali početi idući mjesec.

Diplomati iz 20 zemalja u oktobru su u Beču razgovarali o Siriji. Prvi je put na konferenciji sudjelovao i Iran, Assadov najbliži saveznik. Raspravljalo se i o sudbini aktuelnog sirijskog predsjednika koji je na vlasti od 2000. godine.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije