Nakon sinoćnje Farme: Građani BiH se žalili RAK-u

Radiosarajevo.ba
Nakon sinoćnje Farme: Građani BiH se žalili RAK-u

Sindrom reality show programa u posljednje vrijeme sve je zastupljeniji među građanima Bosne i Hercegovine. Programi ovakve vrste na domaćim kanalima bilježe sve veću gledanost.

Fahira Fejzić Čengić: Tamo gdje su neke životinje jednakije od drugih, pobijedit će najveća svinja

Je li Šešelj najgore što nam nudi reality TV: Reakcije nakon gostovanja četničkog vojvode na Farmi 

Reality show programi: Šund i poremećen sistem vrijednosti  

Već ranije smo pisali o sadržajima reality programa koji se emitiraju na području BiH, kao što su Farma, Veliki brat i Maldivi, a čije je sjedište produkcije u Beogradu, a sinoć je reality program Farma tokom svog emitiranja u prime time terminu još jednom gledateljima ispred malih ekrana "ponudio" epizodu vrijeđanja na međunacionalnoj osnovi, mržnju, te podsticanje na nasilje.

Dvoje regionalnih pjevača koji se u ovom programu pojavljuju kao učesnici sinoć su u žestokom okršaju izvrijeđali jedno drugo, u što se umiješala i treća učesnica. Nakon lavine uvreda i psovki, pjevač je diskvalificiran. Nedugo, nakon svih sinoćnjih dešavanja na ovom imanju u Srbiji, reagirali su gledaoci širom regiona, i to putem zvanične Facebook stranice ovog realityja. Imali su samo jednu poruku za produkciju - ovakvo ponašanje je nedopustivo!

Posebno je ovakav način mržnje i netrpeljivosti "pogodio" gledatelje u BiH, a čiji program prenosi PINK BiH.

Kontaktirali smo danas Regulatornu agenciju za komunikacije Bosne i Hercegovine, gdje nam je također potvrđeno da je u toku dana na njihovu adresu stiglo nekoliko prigovora građana na navedeni sadržaj programa.

"Tokom danas smo primili šest prigovora građana u vezi s programskim sadržajem koji je emitiran sinoć, 1. decembra u reality programu Farma na PINK BiH. U prigovorima koje smo primili građani su se žalili da je emitirani programski sadržaj promovirao međunacionalnu mržnju i podsticao na nasilje.

Trenutno ne možemo reći naš stav o navedenom programskom sadržaju, ali svakako ćemo tražiti od TV stanice da dostavi snimke spornog programa, ispitat ćemo navode i tek se onda izjasniti", kazala je za portal Radiosarajevo.ba Amela Odobašić, glasnogovornica RAK-a BiH.

Inače, ovo nije prvi put da se upravo u istom realityju propagira mržnja, huškanje i kako su to ranije okarakterizirali gledatelji, provociranje. Podsjećamo, u nekom od prethodnih emitiranja, kao gost se pojavio haški optuženik za ratne zločine Vojislav Šešelj. Svojom posjetom i ulaskom na imanje u Lisoviće, Šešelj je uzburkao javnost, te tako iza sebe ostavio mnogo komentara na društvenim mrežama

Iz RAK-a su u razgovoru za naš portal dodali i to da je u toku javna rasprava o izmjeni odredbe Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija kojom se predlaže pomjeranje termina emitiranja reality programa od 24:00 i 06:00 sati. Zainteresirane strane mogu dostaviti agenciji komentare do 6. decembra tekuće godine.

"Međutim, važno je imati na umu da pomjeranje termina emitiranja ne bi značilo izuzimanje TV stanice od odgovornosti za emitiranje sadržaja koji su u suprotnosti s odredbama Kodeksa. Bez obzira na to u kojem se terminu budu emitirali reality programi, stanica je obavezna poštivati propisane odredbe Kodeksa, a agencija može primijeniti svoje zakonske nadležnosti i sankcionirati sporne programe. 

Ono što sa sigurnošću možemo reći jeste da Regulatorna agencija za komunikacije BiH, kao ni drugi regulatori, nema mehanizme zabrane emitiranja pojedinih programskih sadržaja uključujući reality emisije", dodala je Amela Odobašić za Radiosarajeo.ba.

Ovome dodajmo i to da agencija ne izdaje posebne dozvole televizijama koje emitiraju reality programe, ali je bitno naglasiti da ukoliko se nosilac dozvole odluči da ih emitira, bez obzira na to ko producira ove emisije, nosilac dozvole snosi krajnju odgovornost u kontekstu poštivanja pravila i propisa agencije.

Sinoćnju svađu i vrijeđanja možete pogledati na ovom LINKU.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije