Eiffelov toranj u zelenoj boji povodom konferencije o klimi

Radiosarajevo.ba
Eiffelov toranj u zelenoj boji povodom konferencije o klimi

Eiffelov toranj u Parizu osvijetljen je zelenom bojom povodom otvaranja konferencije Ujedinjenih nacija o klimi, kao i pokretanja umjetničkog projekta u sklopu kojeg će na toj najpoznatijoj građevini u Parizu rasti "virtuelno drveće" u znak podrške pošumljavanju u svijetu.

Lansiranju tog projekta, nazvanog Jedno srce, jedno drvo, sinoć su u Parizu prisustvovali generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon i francuska glumica Marion Cotillard, javila je agencija AFP.

Taj projekt omogućava korisnicima pametnih telefona da "posade drvo" na Eiffelovoj kuli, izjavila je umjetnica Naziha Mestoura.

"Svako će na Eiifelovoj kuli moći posaditi virtuelno drvo, koje će onda rasti u ritmu njegovog srca, a nakon toga će svako virtuelno drvo biti stvarno zasađeno u sklopu programa pošumljavanja", objasnila je Mestoura.

Korisnici pametnih telefona mogu da skinu aplikaciju koja bilježi njihove otkucaje srca putem senzora i zatim ih projektira na Eiffelovoj kuli zajedno sa slikom drveta, imenom osobe i kratkom porukom.

Učesnici će moći da prate rast svog pravog drveta, koje će od 2016. biti posađeno na području Australije, Brazila, Senegala, Indije, Francuske, Perua i Obale Slonovače.

"Ideja je da se poveže virtuelno i stvarno, tehnologija i priroda, kao i da svako dobije priliku da djeluje na opipljiv način.

U Parizu je jučer započela dvonedjeljna konferencija o klimi, kojoj prisustvuje oko 150 svjetskih lidera.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije