Američki diplomata tvrdi: Ruske rakete pale na područje Irana

Radiosarajevo.ba
Američki diplomata tvrdi: Ruske rakete pale na područje Irana

Četiri ruska projektila, ispaljena s brodova u Kaspijskom moru, promašila su mete u Siriji i pogodile su ruralni dio Irana, otkrile su diplomate, a američki zvaničnici ponovili su zabrinutost ruskom akcijom u Siriji.

Riječ je bila o Kalibr projektilima, a zvaničnici nemaju podataka da li je bilo žrtava.

Rusija, koja je krajem septembra pokrenula zračnu vojnu akciju na, kako navode, mete Islamske države (IS) u Siriji, negirala je ove izvještaje, uz tvrdnju kako su Kalibri pogodili ciljane mete u Siriji. Iran je također negirao navode, poručivši kako se započinje i „psihološki rat“.

Rusi su jučer saopćili kako su na ciljeve na sjeveru i sjeverozapadu Sirije ispalili 26 krstarećih raketa.

„Ova akcija će imati posljedice po Rusiju“, poručio je prvi čovjek američke odbrane Ashton Carter i dodao: „Očekujem da će u narednim danima pasti i prve ruske žrtve u Siriji.“

Carter je dodao da je ponašanje Rusije neprofesionalno – argumentirao je poruku informacijom da su ruski avioni nezakonito ušli u turski prostor, te da su njihovi brodovi počeli ispaljivati projektile bez upozorenja. Ponovio je kako Rusi napadaju ne samo položaje IS-a, već i grupe koje se bore protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

„Ovo je fundamentalna strateška greška koja će potpaliti i produljiti rat u Siriji“, smatra Carter.

Rusija je odgovorila stavom kako oni ciljaju položaje IS-a (i drugih ekstremista) u Siriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije