Mladićeva svjedokinja: Vojska RS-a nije kriva za napade minobacačima na Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Mladićeva svjedokinja: Vojska RS-a nije kriva za napade minobacačima na Sarajevo

Višednevni iskaz na suđenju Ratku Mladiću završila je Zorica Subotić, vještakinja Odbrane za balistiku.

Zorica Subotić je odgovarala na dodatna pitanja Mladićevog braniocaBranka Lukića, ali i tužioca Adama Webera, javlja BIRN-Justice Report.

Ispitivanje je bilo posvećeno tehničkim detaljima o svojstvima minobacačkih granata i modificiranih aviobombi koje su eksplodirale u Sarajevu, pri čemu je nastradao i bio ranjen veliki broj civila.

Zorica Subotić je ostala pri glavnom iskazu da ni za jedan od napada iz minobacača odgovornost ne snosi Vojska Republike Srpske, kako je navedeno u optužnici protiv generala Mladića.

Svjedokinja nije negirala da je VRS lansirala modificirane aviobombe na Sarajevo, ali je tvrdila, također suprotno optužnici, da su one bile precizne i da su upotrebljavane protiv vojnih ciljeva u gradu.

Optužnica Mladića, ratnog komandanta VRS-a, tereti za teroriziranje stanovništva Sarajeva, kao i za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest općina imao razmjere genocida i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje Mladiću nastavlja se 19. oktobra, kada će Odbrana pred sudije izvesti sljedećeg svjedoka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije