'Mi smo kraljevi, a ne ljudi' - predstava Hrvatskog narodnog kazališta večeras na MESS-u

Radiosarajevo.ba
'Mi smo kraljevi, a ne ljudi' - predstava Hrvatskog narodnog kazališta večeras na MESS-u

Druga predstava na ovogodišnjem MESS-u koju potpisuje redatelj i koreograf Matija Ferlin (Nakon Sad Sam Lucky koja je odigrana na dan otvaranja), istražuje jezik i način na koji ga se, bez ilustriranja i psihologiziranja, može postaviti na scenu. 

Koristeći se pokretom kao jeziku ravnopravnim sredstvom izvedbe Ferlin, kao i u svojim prethodnim projektima, želi istražiti što se s kazalištem događa kada nekoj od njegovih temeljnih postavki istrgnemo sigurno tlo pod nogama.

Stvarajući tekst iz materijala koji će, kroz niz radionica, proizvesti djeca predškolske dobi, ideja je kreirati specifičan kazališni svijet, oblikovan dječjom logikom, u kojemu jezik nema smisao ni vrijednost koje mu odrasli pridaju, a zatim stvoriti pokret koji će takav jezik moći ispuniti novim značenjima.

Djeca u jezik ulaze kao u igru, jer jednako tako ulaze u svijet, preokrećući ga u glavi i rukama kao da je još jedna igračka čiji način funkcioniranja treba dokučiti. Njihov odnos prema jeziku posjeduje slobodu blisku onoj pjesničkoj, time što djeca te slobode nisu svjesna. Krčeći svoj put kroz jezik, djeca nas stalno podsjećaju na to koliko je snažno naše viđenje svijeta određeno našim korištenjem jezika i koliko neistraženih mogućnosti i u svijetu i u jeziku još postoji.

Namjera je stoga uhvatiti djecu u fazi najintenzivnije igre jezikom i zajedno s njima uputiti se u otkrivanje svijeta kakav je bio prije sto godina te kroz taj stari svijet, izmaštati jedan potpuno nov, za koji će djeca sigurno imati iznimne planove koji će i nas same iznenaditi, zbog čega uostalom i želimo zajedno s njima ući u njihov svijet jezika.

Predstava je nastala u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta, a traje 90 minuta. 

Večeras, s početkom u 19.30, gledat ćemo je na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu


Igraju:

LIVIJO BADURINA

ANA BEGIĆ

JADRANKA ĐOKIĆ

DUŠAN GOJIĆ

IVAN JONČIĆ

IVA MIHALIĆ

Dramaturgija: JASNA ŽMAK, GORAN FERČEC 

Scenografija: MAURICIO FERLIN

Kostimografija: DESANKA JANKOVIĆ, MATIJA FERLIN

Muzika: NENAD SINKAUZ, ALEN SINKAUZ

Dizajn svjetla: SAŠA FISTRIĆ

Transkript: ROMINA VITASOVIĆ

Prijevod: DANIJELA BILIĆ ROJNIĆ

Inspicijentica: SUZANA BOGDAN PAVEK

Fotografija: MARA BRATOŠ

Produkcija: HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE ZAGREB

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije