Novi pogon za proizvodnju muške konfekcije: Zaposleno 120 radnika u kompaniji Fortitudo u Travniku

Radiosarajevo.ba
Novi pogon za proizvodnju muške konfekcije: Zaposleno 120 radnika u kompaniji Fortitudo u Travniku

Kompanija Fortitudo danas je u Travniku otvorila suvremeni pogon za proizvodnju muške konfekcije u kojem je posao dobilo 120 radnika, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanom otvorenju novog pogona prisustvovali su premijer FBiH Fadil Novalić sa Sulejmanom Hrvićem, vlasnikom AS Group, i Peterom Grossom, predstavnikom njemačke tvrtke Gross.

Nakon što je presjekao vrpcu i svečano u rad pustio novoizgrađeni pogon konfekcije Fortitudo u Travniku premijer FBiH Novalić je izjavio da je Travnik lider u tekstilnoj industriji u BiH. 

"Ovdje radi oko 2.200 radnika i mjere koje mi donosimo kako bi poticali proizvodnju i izvoz odnose se ne samo na velike firme i izvoznike poput konfekcije u Travniku nego i na male firme, sitna poduzeća... Trebao sam biti danas na sjednici Doma naroda, ali smatram da je ovo bila važnija stvar jer ne otvaramo često proizvode tvornice poput ove u Travniku", izjavio je Novalić.

AS grupacija zapošljava 820 radnika, a novi pogon u Travniku samo je potvrda da domaća radna snaga, uz domaću pamet može bez problema svoje proizvode izvoziti diljem svijeta. O tome je na otvorenju govorio i Peter Gross, partner Fortituda u BiH.

"Mi sada zapošljavamo blizu 400 radnika u BiH koji svaki dan proizvedu 600 odijela koja mi izvozimo u 30 zemalja svijeta", rekao je Gross.

U novootvorenom pogonu vlada radna atmosfera, radnici su nasmijani. Eldin Selman počeo je raditi prije dva mjeseca.

"U ovom pogonu su uvjeti za rad odlični, daleko bolji nego u firmi gdje sam radio do dolaska u Fortitudo. Plaća je redovna, osiguran sam i za sada je sve kao u bajci", rekao je Selman.

Na teške početke rada tekstilne industrije Fortitudo u Travniku podsjetio je radnik Džemal Eldarić.

"Nakon privatizacije do 2012. godine bukvalno smo završili na ulici. Nismo imali plaće, staž nam nije bio uvezan, ostali smo bez zdravstvenog osiguranja. Prije tri godine krenuli smo u obnovu s Fortitudom i evo obnovili proizvodnju, izgradili suvremenu konfekciju i imamo uvjete koje bi poželio svaki radnik u BiH", dodao je između ostalog Eldarić.

As Group u svojim postrojenjima ne proizvodi mušku konfekciju za domaće tržište, već cjelokupna proizvodnja odlazi u izvoz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije