Prijeti li nam globalna nestašica kafe?

Radiosarajevo.ba
Prijeti li nam globalna nestašica kafe?

"Svijetu koji uživa u kafi potreban je još jedan Brazil, najveći svjetski uzgajač i izvoznik tog zrna, ako želi da izbegne nestašicu te sirovine", piše njujorška agencija Bloomberg.

"Rastuća potrošnja, naročito na tržištima u razvoju, znači da će globalna proizvodnja morati da poraste za dodatnih 40 do 50 miliona džakova kafe u narednoj deceniji", izjavio je predsjednik i generalni direktor italijanske kompanije Illycafe za proizvodnju gotove kafe, Andrea Ili, dodajući da je to više od cjelokupnog roda Brazila.

Ako se uzme u obzir prijetnja od klimatskih promjena, kao i niske cijene koje obeshrabruju poljoprivrednike da povećaju proizvodnju, dobija se potencijalni problem, a to je, kako navodi Bloomberg, nešto protiv čega poljoprivrednici, vladini zvaničnici i predstavnici te industrije nastoje da se izbore na ovonedjeljnom Globalnom forumu o kafi u Milanu.

"Prije ili kasnije, u narednim mjesecima ili godinama, moraćemo da donesemo ozbiljne odluke u pogledu toga šta da radimo. Ne znamo odakle će ova kafa dolaziti", rekao je Ili.

"Svijet se priprema za deficit u proizvodnji kafe od 3,5 miliona džakova u sezoni 2015/2016. godini", prema tvrdnjama švajcarske kompanije Volcafe.

Takav manjak, dodaje njujorška agencija, dolazi poslije globalnog deficita od 6,4 miliona tona u prethodnoj godini. Od početka godine, cijene kafe su pale za 27 posto, jer je slabljenje brazilske valute prema dolaru povećalo atraktivnost izvoza te južnoameričke zemlje, prenosi Tanjug.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije