Reakcije na hapšenja u Gornjoj Maoči

Radiosarajevo.ba
Reakcije na hapšenja u Gornjoj Maoči
Policijske snage napuštaju selo nakon akcije (Foto: Reuters)

Na veliku policijsku akciju u selu Gornju Maoča, gdje je uhapšeno sedam osoba i zaplijenjen veliki broj dokaznog materijala. U akciji je učestvovalo oko 600 pripadnika svih policijskih i sigurnosnih agencija BiH i najveća je to policijska akcija u poslijeratnoj BiH.

Ahmetović: Dobri partneri EU

Ovakva akcija ipak nije izazvala mnogo reakcija bosanskohercegovačkih političara, a Sadik Ahmetović, državni ministar sigurnosti jedan je od rijetkih koji se oglasio o akciji „Svjetlost“.

Ahmetović je ocijenio da je akcijom u selu Gornja Maoča potvrđena spremnost BiH da bude dobar partner EU.

"BiH je napravila veliki napredak u izgradnji sistema sigurnosti i time potvrdila spremnost da bude dobar partner EU", rekao je Ahmetović za BHT1.

Predsjedavajući parlamentarne komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OBA) BiH Mirko Okolić bio je jedan od prvih koji su reagirali.

On smatra da vrh problema zbog kojih je pokrenuta obimna policijska akcija nije u Gornjoj Maoči, već negdje drugdje u BiH, odnosno, izvan zemlje.

"Vehabijski pokret je toliko razvijen i poznat u svijetu da bi bilo neobično da je vrh problema u Gornjoj Maoči", rekao je Okolić Srni.

Prema njegovim riječima, današnja akcija samo je potvrda onoga na šta je u javnosti i medijima u prethodnom periodu ukazivano.

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu državnog Parlamenta Zlatko Lagumdžija predložio je u srijedu popodne na sjednici Parlamenta da se od Vijeća ministara zatraži da za narednu sjednicu pripremi informaciju o jučerašnjoj akciji “Svjetlost” provedenoj u mjestu Gornja Maoča.

Također, poslanik PDP-a Branko Dokić je predložio da poslanici danas dobiju kraću informaciju o ovome, koju bi razmatrali bez prisustva medija, a da se za narednu sjednicu pripremi cjelovita informacija, javlja Fena.

Ljajić: Povezani su Maoča i Novi Pazar

Srbijanski ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić također se oglasio o jučerašnjoj akciji.

Vehabije u Gornjoj Maoči povezane su sa vehabijama u Novom Pazaru i riječ je o istom pokretu koji se pojavio na ovim prostorima poslije rata u BiH, smatra Ljajić.

"Ako kažete da ne priznajete Ustav i zakone nego šerijatsko pravo i šerijatske zakone, ako tu žive samo pripadnici vaše društvene grupe i ako ne dozvoljavate pristup naseljima gde živite, a dešavalo se da su novinari koji su tamo išli bili brutalno vraćeni - to je onda dovoljno elemenata za reagovanje države", smatra Ljajić.

Hećimović: Postojalo je još nekoliko primjera

Nadležne sigurnosne službe u BiH pokrenule su akciju protiv vehabija u selu Gornja Maoča kod Brčkog, jer su, vjerovatno prethodno došle do podataka o pripremi akcija, koje bi se mogle povezati sa terorizmom, smatra profesor beogradskog Fakulteta bezbjednosti Zoran Dragišić.

"Neće 600 policajaca opkoliti jedno selo samo zbog poligamije ili zbog toga što žene nose feredže. Smatram da je u pitanju nešto sasvim drugo, a da će se o tome više znati posle zvaničnog objašnjenja nadležnih pravosudnih organa", izjavio je za "Fokus" Zoran Dragišić, profesor na Fakultetu bezbjednosti u Beogradu
Dragišić smatra da zvanično objašnjenje o zaštititi ustavnopravnog poretka BiH sigurno nije pravi razlog prve velike zajedničke akcije policije u BiH.

Pravovremena reakcija policijskih i sigurnosnih službi u ovakvim je situacijama od presudnog značaja, tvrdi Esad Hećimović, novinar magazina Dani i autor knjige „Garibi“, koja govori o pripadnici Armije BiH afro-azijskog porijekla.

Konstatirajući da je današnja akcija u Gornjoj Maoči provedena i suviše kasno, Hećimović kaže: „Prvi primjer neke radikalne islamske grupe koja je uspostavila kontrolu nad jednim dijelom BiH gdje je provodila vlastite zakone umjesto državnih sam kao novinar vidio još tokom rata na području Srednje Bosne. Postojalo je još nekoliko primjera. U svakom od tih slučajeva policija je djelovala manje ili više sa zakašnjenjem, dakle pustila je da problem naraste do trenutka kada se počelo govoriti o ugrožavanju sigurnosti.“

Gornja Maoča: Svijet za sebe
Najveća policijska akcija od Daytona

kenan, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije