Krivaja Zavidovići: Radnici u šoku, uviđaj obustavljen

Radiosarajevo.ba
Krivaja Zavidovići: Radnici u šoku, uviđaj obustavljen

U požaru koji se u noći s petka na subotu desio u Tvornici montažnih kuća Krivaja u Zavidovićima u potpunosti je izgorjelo nekoliko proizvodnih postrojenja. Prema još uvijek nepotvrđenim procjenama, radi se o desetinama miliona maraka štete. Strahuje se da bi bez posla bi moglo ostati i oko 200 radnika.

Uzroci izbijanja požara bit će utvrđeni tek nakon provedenih istražnih radnji koje su još uvijek u toku, a danas su obustavljene jer na požarištu ima opasnih materija, koje je prvo potrebno ukloniti.

U toku uviđaj na požarištu tvornice u Zavidovićima, ugroženo 200 radnih mjesta

Enver Mustafić u Tvornici montažnih kuća Krivaja radi 27 godina. Kada je u petak otišao kući ni sanjao nije da će u ponedjeljak doći na zgarište tvirnice. 

Sličnu sudbinu kao i Enver dijeli još 200 radnika ove zavidovićke tvornice. Na današnjem sastanku dogovorili su se da u narednih nekoliko dana dežuraju u krugu tvornice, jer požar još uvijek nije u potpunosti ugašen.

"Kao što se može vidjeti, požar još uvijek nije u potpunosti saniran. Znači, još uvijek dogorjeva i da se ne bi proširilo nešto dalje, mi smo odredili dežurstva na četiri punkta", kazao je za za BHRT rukovodilac Radne jedinice Tvornice montažnih kuća Krivaja Zavidovići Vehbija Aličić.

Uzroci izbijanja požara kao i procjena štete biće utvrđeni nakon završetka istražnih radnji. U Tužiteljstvu Zeničko-dobojskog kantona kažu da uviđaj još uvijek nije obavljen zbog sigurnosnih razloga.

Pored sanacije čak 14.000 metara tvorničkog prostora, potrebno je pronaći i model za spas gotovo 200 radnih mjesta. U tom pravcu menadžment radi na pronalasku adekvatne lokacije za pokretanje barem minimalne proizvodnje. U svemu ovom radnicima je obećana podrška svih nivoa vlasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije