Četiri voza s izbjeglicama ušla u Austriju (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Četiri voza s izbjeglicama ušla u Austriju (VIDEO)

Četiri voza, među čijim se putnicima najvjerovatnije nalaze i izbjeglice, prešla su danas popodne iz Mađarske u Austriju, objavila je agencija Reuters s lica mjesta.

"Austrijske željeznice ranije su saopćile da je jedan voz zadržan na granici, jer je bio prenatrpan, dok je bečka policija poručila da će Austrija provjeravati da li su izbjeglice tražile azil u Mađarskoj, i da ih neće propuštati, ako su to učinile.

Ostali migranti moći će da ostanu u Austriji dvije sedmice, dok ne odluče da li da traže azil u toj zemlji. Oni koji ne zatraže azil u Austriji, bit će vraćeni u posljednju zemlju svog tranzita, rekao je portparol policije, prenosi Tanjug.

Ranije danas, voz s grupom od oko 400 izbjeglica, zaustavljen je na granici s Austrijom, samo nekoliko sati  po polasku iz Budimpešte. Prethodno se na željezničkim stanicama u Mađarskoj okupilo nekoliko hiljada izbjeglica kojima je dozvoljeno da se ukrcaju u vozove i krenu za Austriju i Njemačku. 

Od nedjelje uveče na granicama na istoku Austrije primjenjuju se kontrole kao prije početka primjene Šengenskog sporazuma. Nakon nedavne tragedije u kojoj je 71 izbjeglica izgubila život u kamionu krijumčara, Austrija je uvela kontrole kamiona na granicama na istoku zemlje. 

Austrija se na istoku graniči s Mađarskom, Slovačkom, Slovenijom i Češkom Republikom.

U protekla tri dana mađarska policija je uhvatila 8.792 migranta koji su pokušali da uđu u Mađarsku, većinom preko Srbije, navodi britanska agencija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije