Vrbanjci: Umjesto u školske, djeca bošnjačke nacionalnosti sutra će u klupe Medžlisa IZ (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Vrbanjci: Umjesto u školske, djeca bošnjačke nacionalnosti sutra će u klupe Medžlisa IZ (FOTO)
/ Umjesto u školu bošnjačka djeca iz Vrbanjaca ponovo kreću na instruktivnu nastavu, FOTO: Anadolu Agency

Oko 70 učenika bošnjačke nacionalnosti sutra će umjesto u klupe osnovne škole Sveti Sava u Vrbanjcima, sjesti u klupe u Medžlisu Islamske zajednice Kotor Varoš u Hanifićima, gdje će pohađati instruktivnu nastavu, javlja Anadolu Agency (AA).

Roditelji ove djece jutros su organizirali čišćenje prostorija kako bi sve bilo spremno za početak nove školske godine.

"Mi nepune tri godine imamo problem oko nacionalne grupe predmeta, zadovoljavamo te kriterije, broj djece u školi, gdje smo imali 57 do 58 posto bošnjačke djece i bila su neka obećanja da će se to riješiti međutim krenulo je kako je krenulo i dovelo do toga da djeca već drugu godinu idu ovdje na instruktivnu nastavu", izjavio je za Anadolu Agency Nedžad Smajlović, predstavnik roditelja bošnjačke djece iz Vrbanjaca.

On tvrdi da su roditelji nedavno postigli dogovor s Danom Maleševićem, ministrom prosvjete i kulture bh. entiteta Republike Srpske, ali da je "on pao u vodu kada je poništen raspisani konkurs za nastavnike koji bi predavali nacionalnu grupu predmeta".

"Bila je dogovorena nacionalna grupa predmeta od drugog do devetog razreda i da djeca izučavaju jezik bošnjačkog naroda u toku školske godine da se nađe neki kompromis, gdje su postojale indicije da će se to rješiti na nivou cijele BiH. Međutim šta se dalje dešavalo, zbog čega je poništen konkurs, ne znam, ne bih ni kometarisao. Što se tiče samog ministra bio je jako korektan u ovim razgovorima", rekao je Smajlović.

Istaknuo je da se roditelji i dalje nadaju da će ovaj problem biti rješen, i to tokom septembra.

Inače, prema njegovim riječima prije dvije i po godine djeca u Vrbanjcima nisu imala nacionalnu grupu predmeta i učila su srpski jezik, a na pitanje zašto su počeli insistirati na tome rekao je zbog obećanja.

"Imali smo tu neka i obećanja, znate kako kod nas politika sve rješava faktički. Tako da imali smo obećanja od lokalnog SNSD-a da će nam uvesti nacionalnu grupu predmeta, da se glasa za njihovog načelnika... I mi smo krenuli u to sve", kazao je Smajlović.

Nedeljko Knežević, predsjednik opštinskog odbora SNSD-a Kotor Varoš, kaže da sa njim nije niko razgovarao o toj temi niti je on obećao tako nešto. Na pitanje da li je moguće da je neko drugi razgovarao o toj temi Knežević je rekao da nema tu informaciju.

"Valjda je logično da se razgovara sa predsjednikom opštinskog odbora. Ja sam na toj funkciji evo sad će biti deset godina i nikada se nje pričalo o toj temi. Ne trgujem ni sa ljudima ni sa glasovima, pogotovo ne bih sa djecom da trgujem. Ako je nekome to u glavi to je zaista van svake pameti", rekao je Knežević.

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS-a, prošle sedmice, govoreći o problemu u Vrbanjcima naglasio je da očekuje da će problem biti riješen tokom septembra.

"Nudio sam ono što piše u Ustavu, nisam nudio nikave nove nazive. Problem se mora rješiti ako nije ovog momenta rješen vjerujem da će u skorije vrijeme doći do toga", rekao je Malešević.

Dok do toga ne dođe bošnjaka djeca u Vrbanjcima na nastavu će ići u edukativni centar u Hanifićima, dok će ispite polagati u Jelahu kod Tešnja.

Nedžad Smajlović sutra će u edukativni centar poslati troje djece, u prvi, četvrti i osmi razred, a kaže da mu je najvažnije da su djeca prezadovoljna uslovima u Hanifićima, kao i nastavnici  koji rade sa njima.

Na pitanje da li roditelji strahuju da bi djeca mogla izgubiti godinu, Smajlović je naglasio da to nije moguće.

"Ne strahujemo ni najmanje, jer ako ništa djecu ćemo slati za Jelah ili bilo gdje jer nećemo dozvoliti da djeca izgube školsku godinu. Do sada nisu izgubili ni jednu školsku godinu. Hvala Bogu našli smo neko rješenje i nadam se da će tako biti i dalje i nadam se da će sad u toku septembra riješiti. Po izjavama ministra smo vidjeli da i on očekuje da se to riješi u toku tog mjeseca", dodao je Smajlović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije