Sjeverna Koreja: 40 osoba stradalo u poplavama

Radiosarajevo.ba
Sjeverna Koreja: 40 osoba stradalo u poplavama

Najmanje 40 osoba je stradalo u poplavama uzrokovanim snažnim kišama prošlog vikenda na sjeveroistoku Sjeverne Koreje, saopćila je u srijedu Međunarodna federacija Crvenog križa.

Ove olujne kiše, uzrokovane nailaskom tajfuna Goni, sručile su se na specijalnu ekonomsku zonu u Rasonu, smještenu na granici Sjeverne Koreje, Rusije i Kine, precizirala je Međunarodna federacija Crvenog križa u saopćenju.

Više od 11.000 osoba je pogođeno ovim poplavama, koje su oštetile ili uništile hiljade kuća, javila je Fena.

Zvanična sjevernokorejska agencija KCNA je saopćila da su obilne kiše uzrokovale "gubitak 40 ljudskih života" u Rasonu i potopile velika prostranstva poljoprivrednog zemljišta. Prema bilansu KCNA, kiše su uništile 5.240 kuća, 99 zgrada javnih službi i 51 željezničku sekciju.

"Predviđene su daljnje padavine u Sjevernoj Koreji i brojnim područjima izloženim katastrofama u drugim pokrajinama za koje se očekuje da će biti pogođene", rekao je Haled Ahmed Masud, delegat Međunarodne federacije Crvenog križa u Sjevernoj Koreji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije