Švicarski Caritas: Kako vratiti vodosnabdijevanje u selo Balačići (FOTO+VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Švicarski Caritas: Kako vratiti vodosnabdijevanje u selo Balačići (FOTO+VIDEO)
/ Novi rezervoar, FOTO: Caritas project

Ogromne kiše koje su uzrokovale poplave i klizišta u maju 2014. godine, dovele su do strašnih šteta u brojnim mjestima širom zemlje. Švicarski Caritas odlučio se pridružiti saniranju štete uzrokovane ovom prirodnom katastrofom kroz nekoliko projekata koji uključuju i projekte rekonstrukcije. Jedan se fokusira na Željezno Polje, grad u općini Žepče, koji se sastoji od 11 sela koja se šire preko brda s pogledom na bosansku dolinu. 

Jedno od ovih sela su Balačići, gdje je veliko klizište uništilo sistem snabdijevanja vodom. 

Rekonstrukcija ovog sistema bila je jedna od komponenti Caritasovog projekta kroz koju su željeli pomoći ljudima ovog sela. Glavni donator rekonstrukcije je GF Clean Water Foundation.


Kako se navodi na stranici, implementatori su prvo obišli komoru pod pritiskom gdje se diskutiralo o načinima postavljanja sistema i njegovog budućeg održavanja, te kako da ono postane sigurnije i dugovječno. Ujedno su obišli i izvore i mjesto gdje voda dolazi do komore. 

Predstavnik zajednice Balačići - Šaban Aganović je također učestvovao u projektu te je ključna osoba koja će osigurati održavanje sistema. 

Poslije su se uputili do rezervoara, gdje su vršili inspekciju cijevi, samog rezervoara i ispitivanje vode. Mještani Balačića vjeruju da rezervoar nije bio dovoljno zaštićen od naleta vode koja je već omekšala tlo i tako omogućila bujicama da ga odnesu. 

Na kraju, ispitali su ventil niskog pritiska i ponovo ispitali vodu na najvećem nivou javne fontane u Željeznom Polju. 

Nakon kratkih dogovora, protokol je potpisan. 

Uskoro će mještani ovog sela ponovo imati pitku vodu.

Pogledajte fotogaleriju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije