Mali kuhinjski trikovi: Šta kad zagori rižoto, presolite supu...?

Radiosarajevo.ba
Mali kuhinjski trikovi: Šta kad zagori rižoto, presolite supu...?

Ovi trikovi posao u kuhinji čine mnogo lakšim:

• Ukoliko želite da vam salata bude što duže svježa, trebate je staviti u papirnati ubrus i u frižider. Ubrus će sačuvati vlagu u salati, a frižider svježinu.

• Pripremate rižoto, ali je zagorio...Ne brinite, jer rješenje postoji! Na vrh zagorenog rižota stavite komad bijelog hljeba i ostavite da odstoji 15-ak minuta. Hljeb će izvući zagoreni 'šmek'.

Ako želite zadržati svježinu voća, nikada u posudu sa voćem ne stavljajte bananu, jer banana ispušta plinove koji će ubrzati sazrijevanje ostalog voća.

Biljke je najbolje zaliti vodom koja je puna nutrijenata, a voda u kojoj se kuhao krompir ili tjestenina je bogata nutrijentima. Zato nakon kuhanja krompira ili tjestenine, pričekajte da se voda ohladi, pa njome zalijte biljke, koje će biti mnogo zdravije.

• Svježi celer održat će svježinu hljeba, pa ako želite da vas i ujutro dočeka svježi hljeb koji se neće stvrdnuti do jutra, pored njega stavite grančicu svježeg celera, koja će na njega pustiti vlagu, ali mu pritom neće ostaviti drugačiji okus.

Rok trajanja mlijeku možete produžiti tako da kada ga otvorite u njega usipate prstohvat soli, koja će održati svježinu.

Ako vam plastične posude kada ih stavite u frižider pokupe neugodne mirise, izbjegnite to tako da u njih prije uspete malo soli.

Presoljenu supu spašava krompir: četvrtinu krompira odrežete i ogulite i stavite u supu. Krompir će u sebe upiti čitavu so, a da pritom neće ostaviti drugi okus, prije posluživanja krompir izvadite iz supe.

• Ako vam se u kuhalu za vodu stvorio kamenac, ukloniti ga možete vodom i sirćetom. U kuhalo ulijte vodu poiješanu sa sirćetom i upalite kuhalo neka radi. Kada kuhalo prokuha vodu, i kamenac bi trebao nestati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije