Mali kuhinjski trikovi: Šta kad zagori rižoto, presolite supu...?
Ovi trikovi posao u kuhinji čine mnogo lakšim:
• Ukoliko želite da vam salata bude što duže svježa, trebate je staviti u papirnati ubrus i u frižider. Ubrus će sačuvati vlagu u salati, a frižider svježinu.
• Pripremate rižoto, ali je zagorio...Ne brinite, jer rješenje postoji! Na vrh zagorenog rižota stavite komad bijelog hljeba i ostavite da odstoji 15-ak minuta. Hljeb će izvući zagoreni 'šmek'.
• Ako želite zadržati svježinu voća, nikada u posudu sa voćem ne stavljajte bananu, jer banana ispušta plinove koji će ubrzati sazrijevanje ostalog voća.
• Biljke je najbolje zaliti vodom koja je puna nutrijenata, a voda u kojoj se kuhao krompir ili tjestenina je bogata nutrijentima. Zato nakon kuhanja krompira ili tjestenine, pričekajte da se voda ohladi, pa njome zalijte biljke, koje će biti mnogo zdravije.
• Svježi celer održat će svježinu hljeba, pa ako želite da vas i ujutro dočeka svježi hljeb koji se neće stvrdnuti do jutra, pored njega stavite grančicu svježeg celera, koja će na njega pustiti vlagu, ali mu pritom neće ostaviti drugačiji okus.
• Rok trajanja mlijeku možete produžiti tako da kada ga otvorite u njega usipate prstohvat soli, koja će održati svježinu.
• Ako vam plastične posude kada ih stavite u frižider pokupe neugodne mirise, izbjegnite to tako da u njih prije uspete malo soli.
• Presoljenu supu spašava krompir: četvrtinu krompira odrežete i ogulite i stavite u supu. Krompir će u sebe upiti čitavu so, a da pritom neće ostaviti drugi okus, prije posluživanja krompir izvadite iz supe.
• Ako vam se u kuhalu za vodu stvorio kamenac, ukloniti ga možete vodom i sirćetom. U kuhalo ulijte vodu poiješanu sa sirćetom i upalite kuhalo neka radi. Kada kuhalo prokuha vodu, i kamenac bi trebao nestati.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.