Mogherini u Teheranu: Kriza u regionu nije samo opasnost za Bliski istok nego za cijeli svijet

Radiosarajevo.ba
Mogherini u Teheranu: Kriza u regionu nije samo opasnost za Bliski istok nego za cijeli svijet

Iran i Evropska unija (EU) donijeli su odluku da uđu u novu etapu pregovora, kazao je iranski ministar vanjskih poslova Muhammed Jevad Zarif nakon sastanka s komesarkom za vanjsku politiku i sigurnost EU Federicom Mogherini koja se nalazi u posjeti Iranu, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako navodi iranska novinska agencija IRNA, Zarif se sastao s Mogherini koja je doputovala u posjetu Teheranu. Zarif je na konferenciji za medije, organizovanoj nakon sastanka, kazao da su na sastanku razmatrali mnoge teme koje se tiču saradnje Irana i EU, a među kojima se nalaze i one iz oblasti energetike, transporta, okoliša kao i ljudskih prava. 

"Pored ovih tema, pratimo i sfere saradnje i zajedničkih poduhvata. Na ovom sastanku na visokom nivou dogovorili smo se da razmatramo i regionalne teme. Danas smo donijeli odluku da uđemo u novu etapu pregovora između Irana i EU. Ovi pregovori između zamjenika ministara vanjskih poslova i pomoćnika Mogherini će početi u skorijoj budućnosti, a vremenom će biti nastavljeni na ministarskom nivou", kazao je Zarif. 

Prema njegovim riječima, kriza u regionu nije samo opasnost za područje Bliskog istoka, nego i za cijeli svijet, posebno za članice EU. 

"Danas nasiljem i nesigurnošću formiran ekstremizam na našem području, problem separatizma i terorizma je u isto vrijeme postalo razlog nasilja i sukoba u zemljama članicama EU. Moramo biti protiv zajedničke zabrinutosti", istakao je Zarif.

Na pitanje o mogućnosti neprimjenjivanja Sporazuma o iranskom nuklearnom programu, Zarif je kazao da "je njegova zemlja uvijek bila privržena obećanjima koje je dala".

Međutim, naglasio je da iranski narod gaji nepovjerenje prema politici i stavovima određenih zemalja. Zarif je poručio da zapadne zemlje, a naročito Sjedinjene Američke Države (SAD) trebaju uložiti napore kako bi se otklonila ova zabrinutost iranskog naroda. 

Mogherini je Sporazum ocijenila kao "historijski", rekavši da je "taj Sporazum dobra vijest za područje Bliskog istoka, ali i cijeli svijet".

Prema njenim riječima, Sporazum o iranskom nuklearnom programu je dobar sporazum koji obećava sigurnost u regionu. 

"Ukidanje sankcija će doći sa implementacijom sporazuma", poručila je Mogherini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije