Zašto bi svaki Bosanac i Hercegovac trebao posjetiti Doboj (FOTO+VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Zašto bi svaki Bosanac i Hercegovac trebao posjetiti Doboj (FOTO+VIDEO)
/ FOTO: Doboj-turizam.com

Doboj, jedan od onih bosanskih gradova gdje na malom prostoru možete naći džamiju, katoličku i pravoslavnu crkvu i sinagogu

Kao raskršće puteva i rijeka Bosne, Spreče i Usore, Doboj je oduvijek imao i strateški i geografski značaj. Njegova stara tvrđava bila je bastion i branik pred upadom neprijatelja u centralnu Bosnu. Stoga su se u dolini ispod stare gradine odigrali mnogi bojevi, pa je od Doline bojeva nastalo i ime Doboj.

Postoji i tumačenje da kada je turski sultan Mehmed II, osvojivši Bosnu i zauzevši ondašnji Doboj krenuo s vojskom prema Tuzli, ostavio u Doboju hranu i prtljag. Turski naziv za prtljagu je „deboj” pa otuda je, navodno, postala riječ, tj. ime Doboj.

Prvo zvanično spominjanje imena naselje je iz 1415. godine, i napisano je u povelji upućenoj iz Dubrovnika ugarskom caru Sigismundu, mada su pronađeni brojni artefakti i predmeti koji potvrđuju činjenicu da je područje bilo nastanjeno već od ranog željeznog doba, kao i da je rimska imperija imala vojni kamp (Casrum) i naselje (Canabea) u blizini grada od 1. vijeka nove ere.

Kao najpoznatiji turistički sadržaj grada je tvrđava u Doboju, koju Dobojlije nazivaju Gradina."...in Uxora suptus castrum Doboy... - U Usori pod tvrđavom Doboj", 16. juna 1415. godine logoruju vojske mađarske, tih dana u ratnom pohodu kroz dolinu Bosne.

Doboj je prije rata bio najvažniji željeznički čvor u Jugoslaviji, još uvijek je odavde moguće vozom stići do Zagreba, Ljubljane, Beograda, Budimpešte i Sarajeva.

Grad Doboj je šarolik i ekstremno kontrastan. Najbolje kulturne sadržaje nude dobojska tvrđava i dobojski centar za kulturu. Proslavljeni međunarodni festival turizma FESTTOUR, tradicionalno se održava u junu. Na dobojskoj tvrđavi možete posjetiti Etno kafe, dječije igralište, slikati se s vitezovima i princezom, pogledati izložbu srednjovjekovnih oruđa i oružja, kupiti suvenire i na nekoliko minuta iskusiti srednjovjekovni način života u Bosni.

Mjesto da započnete noćni život je Zanatski centar, koji je smješten u naselju Stadion u centru Doboja. Brojni su kafe barovi, klubovi, restorani, saloni i kladionice smješteni u ovoj relativno maloj urbanoj oazi.

Mješavina mediteranske i kontinentalne hrane, hard i metal rocka, turbo folk zvijezde u usponu, ćevapi i druga orijentalna hrana i sve vrste piva i drugih pića (domaćih i stranih) na raspolaganju su na ovom mjestu.

Ako želite da se kupate, a i da dobro pojedete, posjetite Goransko jezero, malo izletište na 5 km od centra Doboja. Čisto je i okruženo šumom, a ima i restoran. U blizini je i Preslica, još jedno popularno dobojsko izletište, idealno za porodične piknike s restoranom koji nudi izbor tradicionalnih jela.

Doboj je jedan od gradova u BiH koji su bili najteže pogođeni poplavama 2014. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije