Fantastičan poduhvat: Kako je tekao put jednog bicikliste od Fojnice do Splita (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Fantastičan poduhvat: Kako je tekao put jednog bicikliste od Fojnice do Splita (FOTO)

Ljubitelji biciklizma uvijek traže nove adrenalinske izazove, no kada se biciklom odvažite i otputujete sve do morske obale, to je zaista posebna priča.

Adrenalin i uzbuđenje: Vožnja biciklom kroz olimpijsku bob stazu na Trebeviću (VIDEO)

Mladi biciklista Dejan Vrećo oduvijek je imao želju da na biciklu iz Fojnice dođe do Jadranske obale. Vrlo rano se zaljubio u biciklizam, no sama ljubav nije dovoljna. Morate imati volju, kondiciju, i naravno, novac.

Najbitnija je – VOLJA

"Nemojte nikada ništa planirati ako nemate volje za to, a ne put u nepoznato od preko 200 kilometara. 

Kako je putovati do Jadrana preko Kupresa: Čitatelj portala Radiosarajevo.ba je odlučio saznati

Drugo – kondicija. Nije dovoljno samo pedalirati zadnjih mjesec prije mora, nego se za takav put treba dobro pripremiti. Ja sam imao dosta treninga u nogama, ali sve su to bili kratki treninzi po okolici Fojnice. Danas kada pogledam unatrag, pitam se kako sam imao hrabrosti da se odlučim za tako dugačku vožnju.

Treće – novac. Novac je trebao samo za hranu, s obzirom da sam planirao spavati kod familije osim u Livnu (gdje sam uzeo prenoćište). Koliko god put biciklom na more bio ‘jeftiniji’ od ostalih prijevoznih sredstava, najveći dio novca trošio sam na hranu i piće", pojašnjava za Radiosarajevo.ba mladi avanturista.

Ako putujete prema Jadranu, putujte preko Rostova i Kupresa - ljepše je

Prva etapa: Fojnica - Livno

"Iz Fojnice sam krenuo u sedam ujutro, i tada sam imao osjećaj kao da idem na jednu običnu turu, pa je avantura mogla početi. Išao sam putem ka tovarištu, tu je krenuo prvi uspon na Vlašku ravan, za sto mi je trebalo oko dva sata, onda spust preko Sebešića u Gornji vakuf - Uskoplje, pa sam išao prema Bugojnu gdje sam stigao oko jedanaest sati.

Tu sam stao da odmorim jedan sat, jer me čekao veliki i 24 kilometara dug uspon na Kupres koji sam prešao za tri sata. 

Moram da spomenem ljude koji su stajali na proširenjima i čestitali mi, a kada su čuli da idem na more, bili su začuđeni i željeli su mi sreću", prisjeća se Vrećo.

Trenuci nakon prelaska kupreškog tunela sigurno su bili među najsretnijima, kaže nam Dejan jer tada "ostaješ bez daha od dragosti, kad shvatiš da nema više velikih uspona".

Poslije spusta ka Šuici, čekao ga je uspon na Borovu glavu (1200 metara nadmorske visine - gdje se skoro uvijek pojavljuju divlji konji), te spust do Livna gdje je prespavao. U Livno je stigao oko 19 sati. Nakon noćenja, ujutro je nastavio svoj put.

Druga etapa: Livno - Split 

Nakon buđenja, u osam ujutro je Dejan krenuo ka Splitu.

"Vožnja uz Buško jezero je bila doista ugodna i na granicu sam već stigao oko deset sati.

Ne moram vam ni reći da su granični policajci bili vidno iznenađeni kada su me ugledali. Čestitali su mi na hrabrosti i poželjeli sretan ostatak puta. Slično je bilo i na bh. i na hrvatskoj granici. Put je postajao sve lakši, temperatura se popela iznad 30 stepeni Celzijusa... Već sam u 13 sati bio u Solinu, a kroz saobraćajnu gužvu trebalo mi je još sat do Splita.

Put dug 238 kilometara je prošao bez ijednog kvara, bez ijedne puknute gume... No, zaista moram da pohvalim  vozače koji su me kulturno zaobilazili!

Sutra na kupanje!", kaže nam naš hrabri sagovornik.

Da li biste se i vi usudili na ovaj put?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije