Želi u Srebrenicu: Aleksandar Vučić dobio garanciju da Rezolucija neće biti usvojena?

Radiosarajevo.ba
Želi u Srebrenicu: Aleksandar Vučić dobio garanciju da Rezolucija neće biti usvojena?

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je dobio garancije da Rezolucija o Srebrenici, bez izmjene teksta, neće biti usvojena na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Dodao je da je Srbija spremna na pomirenje, te korak ka pomirenju mogu napraviti samo "mi, Srbi i Bošnjaci", javlja Tanjug.

Premijer Vučić je uoči sjednice saopćio da je tekst rezolucije neprihvatljiv za Srbiju.

"Srbija ovu vijest ne doživljava kao pobjedu jer u Srebrenici, kao i bilo gdje drugo na prostoru bivše Jugoslavije, nema pobjednika već samo žrtava koje zahtijevaju pijetet i poštovanje.

To možemo da uradimo samo mi pravoslavni i muslimani, Srbi i Bošnjaci koji živimo na ovim prostorima. Srebrenica i svako drugo, svako srpsko stratište, jeste prije svega prvo naš veliki grijeh, bol i opomena, opet nikom drugom nego nama, koji smo ovdje omeđeni tim grobnicama.

Ne likujemo kao što nismo željeli da licitiramo brojem žrtava niti da negiramo odgovornost za taj zločin", rekao je Vučić citirajući Konfučija koji je rekao: "Da je čovjek spreman na pomirenje, ali se ne ponižava, hulja se ponižava, ali Srbija neće biti hulja... 

Kao što smo rekli pokazaćemo da imamo hrabrosti, odvažnosti i odlučnosti po cenu ličnih karijera suprotstavićemo se nekim od najvećih sila braneći otadžbinu, plavo, crveno, belu zastavu i pokažeo da Srbiju niko ne može da gazi", naveo je Vučić.

No, ono što je zanimljivo jeste da je večeras odlučeno da će doći u Srebrenicu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će predstavljati Srbiju 11. jula u Srebrenici, nakon jednoglasne odluke Vlade Srbije.

"Mene bezbjednosni uslovi ne zanimaju. Bitno mi je šta o tome misle Ćamil Duraković, Majke Srebrenice i bošnjački član Predsedništva BiH", rekao je Vučić, uz opasku da će, naravno, organizatorima biti teško da pripreme njegovu posjetu s obzirom na sve što je izrečeno ovih dana i sve što se događalo.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije