Na ulicama Atine tuče penzionera i bankara

Radiosarajevo.ba
Na ulicama Atine tuče penzionera i bankara

Nakon što su svjetski mediji iščekivali riječi grčkog premijera, u 16:30 sati po našem vremenu Alexis Tsipras se konačno i oglasio. Među prvim riječima bilo je to da će se referendum u nedjelju ipak održati, iako je ranije nagađano da bi mogao popustiti i odgoditi sve zbog mogućih loših posljedica.

Njemački ministar finansija Wolfgang Schäuble izjavio je u međuvremenu da je nemoguće voditi ozbiljne razgovore s Grcima. Rekao je i 'da aktualna grčka vlada u svom mandatu nije napravila ništa, osim što je pogazila sve ranije dogovore.

“Samo su obrnuli mjere, i odbili ranije dogovorene obaveze. Samo smo pregovarali i pregovarali. Ne znam hoće li grčka vlada održati referendum ili ne, i je li za ili protiv njega. Ne možete od nas očekivati da s njima razgovaramo u ovakvoj situaciji, moramo pričekati da vidimo što će se iduće dogoditi', udario je njemački ministar po Grčkoj, javlja The Guardian.

Grčki premijer Tsipras ponudio je kreditorima nove ustupke koje je njegova zemlja spremna izvršiti u zamjenu za finansijsku pomoć, piše BBC. U pismu kreditorima, do kojeg je došao Financial Times (FT), Tsipras navodi kako je spreman prihvatiti većinu uslova koje su kreditori ponudili Grčkoj prije nego što su se pregovori raspali te je proglasio referendum.

Podsjećanja radi, evropski finansijski ministri su u utorak odbili nastavak pružanja financijske pomoći Grčkoj čime je ta zemlja postala prva razvijena država i članica Evropske unije koja nije uspjela platiti ratu duga Međunarodnom monetarnom fondu.

FT tvrdi da je Tsipras spreman prihvatiti uvjete dane tijekom razgovora obavljenih za vikend, ukoliko se može postići nekoliko izmjena.

“Tsipras traži dvije stvari: zadržavanje smanjenog poreza na dodanu vrijednost te da se proces podizanja minimalnih godina za penzionisanje, na 67”, navodi FT.

Očekuju se dva ključna sastanka oko budućnosti Grčke. U jednom će Evropska središnja banka (ECB) odlučiti hoće li odobriti hitan kredit Grčkoj dok će u drugom evropski finansijski ministri raspravljati o trećoj financijskoj pomoći Grčkoj. Trajala bi dvije godine i iznosila 29,1 milijardu eura.

U međuvremenu, u Grčkoj su otvorene banke, ali isključivo za penzionere. Redovi su se počeli stvarati odmah nakon ponoći. Do ranih jutarnjih sati pred bankama je čekala gomila ljudi. Neki su sa sobom donijeli stolce, jastuke i boce vode.

Uprkos prisilnom zatvaranju banaka, više od 1.000 poslovnica je danas otvoreno kako bi se penzionerima bez bankovnih kartica omogućilo podizanje gotovine.

Kada su se banke otvorile u 8 sati ujutro na ulazima je nastao pravi haos. Međutim, sve je bilo uzalud. Naime, grčko ministarstvo finansija usred noći odlučilo je kako će penzije isplaćivati penzionerima abecednim redom- A-I u srijedu, K-N u četvrtak te svi ostali u petak.

Ta je odluka izazvala veliko nezadovoljstvo među ljudima koji nisu bili informirani na vrijeme. Neki su i fizički napali zaposlenike banke. Do 10 sati najmanje dvije banke odustale su od odredbe ministarstva finansija te su same birale prioritet isplate.

Grčki Mirovinski fond za samozaposlene zbog nedostatka novca nije mogao isplatiti cijeli iznos mirovina, već samo polovični.

Prema dostupnim informacijama, prijavljeni su izdvojeni slučajevi fizičkog nasrtanja penzionera jedni na druge, a jedan je 78-godišnji Grk izgubio svijest čekajući u redu. Problemi su nastali i pri isplaćivanju penzija na bankomatima, gdje je umjesto 120 eura koliko je dopušteno izvaditi u banci, limit postavljen na 60 eura. No i to je zablokiralo kada su bankomati ostali bez novčanica od 20 eura te su građani mogli izvaditi svega 50 eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije