Vijeće sigurnosti UN-a traži da zločini nad novinarima budu kažnjeni

Radiosarajevo.ba
Vijeće sigurnosti UN-a traži da zločini nad novinarima budu kažnjeni

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija  jednoglasno je zatražilo u srijedu da se prestane s nekažnjavanjem zločina nad novinara, rezolucija koju je jedna organizacija za odbranu štampe ocijenila historijskom.  

Rezolucija izražava "duboku zabrinutost zbog prijetnji za sigurnost novinara" od ekstremista kao što je grupa Islamska država.

U rezoluciji "se pozivaju zemlje članice da osiguraju da zločini nad novinarima, profesionalnih medija i njihovih saradnika (koji rade u ratnim zonama) ne ostanu nekažnjeni".

"Ovo je historijski dan za zaštitu novinara, ali osim toga, nadamo se slobodi informiranja", rekao je Christophe Deloire, glavni tajnik Reportera bez granica (Reporters sans frontieres - RSF) pred Vijećem.

Deloire, koji je naveo da je više od 700 novinara poginulo u posljednjih deset godina, tražio je imenovanje specijalnog izaslanika UN-a posebno odgovornog za zaštitu novinara i koji bi imao zadatak da osigura da počinioci zločina nad novinarima budu procesuirani i kažnjeni. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije