Everything But The Girl vikend na 90,2

Radiosarajevo.ba
Everything But The Girl vikend na 90,2

Everything But The Girl je muzički duo iz Hull-a, Engleske a osnovani su 1982. godine.

Tracey Thorn, bivša članica Marine Girls i multiinstrumentalista Ben Watt, osnovali su Everything But The Girl još na sveučilištu kao paralelan projekat svojim samostalnim karijerama. Nakon singla “Each & Everyone“ 1984. godine, objavili su koncertni album „Eden“. Ovaj debi bio je zrelo autorsko i izvođačko ostvarenje s Wattovom jazzy gitarom, kristalnim vokalom Tracey Thorn i snenom melanholičnom atmosferom.

Godinu dana kasnije, objavljuju album „Love Not Money“ na kojem odbacuju pop-jazz stilizacije predhodnika u korist indie-pop gitara i uticaja Smiths-a, a slijedeći „Baby The Stars Shine Bright“ iz 1986. snimljen je nakon američke turneje pod uticajem country-a, posebno u vokalu Tracey Thorn te uz Wattove orkestracije na tragu nešvilske produkcije i Burta Bacharacha.

Slijedeći album, „Idlewild“ iz 1988. godine, najbolji je album prve faze djelovanja Everything But The Girl i svojevrsni album sinteze. Mnogo jednostavniji od predhodnika, temeljen na zvuku gitare, klavira, ritam mašine i diskretnih udaraljki, dao je zapažene hitove poput „ I Don't Want To Talk About It“. Materijal „The Language Of Life“ uvjerljivošću autorskog rada i izvedbe u rangu je „Idlewild“, ali uz veća naslanjanja na soul, R&B i jazz. Na zadnjoj pjesmi koja se nalazi na ovom albumu učestvovao je i legendarni saksofonist Stan Getz, čiji je opus mnogo uticao na Bena Watta.

„Worldwild“ iz 1991. godine bio je najbliži pop muzici. Nakon toga, objavljuju materijal „Acoustic“ na kojem su obrade. Radi Wattovih zdravstvenih problema, Everything But The Girl pauziraju neko vrijeme ali se vraćaju na scenu gostovanjem na albumu „Protection“ Massive Attacka a zatim izdaju i svoj autorski album „Amplified Heart“. Albumom dominiraju akustični instrumenti ali uz diskretnu elektroniku gostujućih Massive Attack. Upravo na ovom albumu se nalazi najveći hit dua Everything But The Girl po kojem ih publika zna, a to je pjesma „Missing“.

1996. godine Everything But The Girl objavljuju album „Walking Wounded“ a 1999. godine „Temperamental“ nakon kojeg i prestaju sa radom.

Više o njima možete naći OVDJE.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije