Završena sjednica Vlade RS-a: 'Pucano je na Republiku Srpsku, mi ćemo se braniti'

Radiosarajevo.ba
Završena sjednica Vlade RS-a: 'Pucano je na Republiku Srpsku, mi ćemo se braniti'

Sigurnosna situacija u Zvorniku večeras je zadovoljavajuća, potvrđeno je večeras na press konferenciji održanoj u Banjoj Luci nakon vanredne sjednice Vlade Republike Srpske.

Pred novinare su izašli premijerka Željka Cvijanović, predsjednik Milorad Dodik i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

''Nemili događaj zahtijevao je sastanak ovakve vrste. Vlada poziva građane na mir i toleranciju. Suzdržite se komentara na društvenim mrežama. Vlada poziva na potpunu saradnju svih institucija. Poduzete su operativne aktivnosti MUP-a RS-a i Vlada ih podržava'', kazala je Željka Cvijanović i naglasila da očekuje potpunu saradnju svih policijskih institucija.

''Ako imam ekstremne situacije poput ove, ovog terorističkog akta, očekujemo potpunu saradnju svih institucija i da svi predano radimo na poboljšanju sigurnosne situacije u BiH'', zaključila je.

Nedeljko Čubrilović podsjetio je na slične događaje koji su se i ranije dešavali u BiH.

''Događaji u Bugojnu i Sarajevu izgleda nisu bili opomena sigurnosnim strukturama BiH. Ovo je napad na Republiku Srpske. Treba pohvaliti policiju u Zvorniku. Ovo je ogromna žrtva, izgubljen je jedan život. Teško smo ovo doživjeli. Ovo je noć teška za sve u Zvorniku, i za Srbe i za Bošnjake."

''Pucano je na Srpsku!''

Pred novinare je izašao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. On je rekao da je jučer načinjen napad na uniformu, na policiju.

''Napadnuto je ono što predstavlja Republiku Srpsku - policija. Policajac je bio nedužan, samo je obavljao svoju dužnosti. Volio bih da je ovo individualan čin, ali ono što čujemo iz njegove mjesne zajednice jeste da je bio obuhvaćen određenim aktivnostima i obukama. Žao mi je tih mladih ljudi, zbog ideologije koja preporučuje uništenje. Vlada je poduzela jasne mjere'', potcrtao je Dodik i zaključio:

''Građani RS-a su sigurni. Od onih koji nisu željeli spriječiti paljenje zgrade Predsjedništva pojavila se informacija da su postojale indicije o povećanom riziku i opasnosti od terorizma. Ne treba nam takva obavještajna informacija, takve vijesti svakodnevno čitamo. Vlada će u naredna tri dana procijeniti kapacitete u borbi s terorizmom. Jadna je ona zemlja koju čuvaju stranci, oni su ovdje u tolikoj mjeri da BiH nikada neće naći načina da se odbrani od ovakvih događaja. Neophodno je uvesti dodatne mjere razvijanja policijskih struktura RS-a. Pucano je u Republiku Srpsku i mi ćemo se braniti'', rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije